Twardy dowód rej.

04 Maj 2014, 14:30

Obecnie samochód mam zarejestrowany na czerwone tablice i mam pytanie jak teraz wygląda rejestracja już na normalne tablice... A mianowicie chodzi mi o to, kiedy muszę zdac czerwone tablice? Rozumiem, że przy odbiorze już twardego dowodu, a nie przy złożeniu wniosku o twardy dowód? Samochód na razie mam w warsztacie, więc nim nie pojadę, a nie chcę stracic czasu jak stawię się w urzędzie bez tablic. I ile zajmuje wyrobienie twardego dowodu?
Saibo
Nowicjusz

Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2014, 15:47

A jak odbierałeś czerwone tablice, to pani w okienku nic ci nie mówiła, kiedy co i jak :?:
Czerwone tyablice ( tymczasowe ) są wydawane na okres 30 dni. Termin ten może być wydłużony o dodatkowe 14 dni w przypadku, gdy trzeba wyjaśnic sprawy związane z przerejestrowaniem samochodu.
W ciągu tych 30 dni musisz odebrać białe tablice wraz ze znaczkami na nie i szybe oraz twardy DR. Zazwyczaj białe tablice są do odebrania w ciągu dwóch tygodni.
Nie pamiętam jak jest z opłatami - jeżeli płaciłeś coś około 62 złotych za czerwone, to jak się nie mylę, przy odbiorze białych trzeba zapłacić 180 zł. Ale tego nie jestem do końca pewny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2014, 15:59

Napisałeś mi to wszystko co wiem :)

Chodzi mi głównie o to, bo auto teraz mam w warsztacie i będzie zrobione na jutro w południe (mała usterka) i czy mogę jechac do urzędu wypełnic wniosek o białe tablice czy muszę ściągnąc obecne tablice (czerwone) i jechac z nimi, czy zdaje je dopiero jak będe miał odebrac stałe tablice, a nie przy wypelnianiu wniosku, bo jak wiadomo jutro od razu białych nie dostanę.
Saibo
Nowicjusz

Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2014, 20:42

Jak twardy DR i białe tablice będą w WK, to bierzesz czerwone tablice, miękki DR i idziesz/jedziesz do WK. Tam zdajesz czerwone tablice i miękki DR i odbierasz twardy DR i białe tablice + naklejki.
To, że auto jest w warsztacie nie ma żadnego, najmniejszego znaczenia. Wcześniej nie musisz składać żądnego wniosku o białe tablice.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...