Twardy hamulec

23 Sty 2014, 21:35

Witam

Dziś miałam bardzo dziwną sytuacje. Wyjeżdżając z osiedla musiałam zahamować z powodu ustąpienia pierwszeństwa dziwną sprawą był twardy hamulec..auto w ogolę nie chciało hamować..zaciągnęłam szybko ręczny. Po chwili ruszyłam i sprawdziłam czy auto w ogóle hamuje,hamował normalnie tylko pedał dalej był twardy,gdy dojechałam na miejsce otworzyłam maske po czym moj plyn hamulcowy zmienil kolor z ciemnego na niebieski i byl zamarozny. Wracając do domu co może być dla Panów smieszne polałam ciepłą wodą zbiorniczek i odpaliłam auto po jakiś 5 min ruszyłam pedał już schodził niżej. Jutro jadę na wymianę płynu hamulcowego ale wolałbym sie dowiedzieć od was czy może jest inna tego przyczyna?? Co do zamarznięcia plynu zostałam wyśmiana że to nie możliwe..kupilam auto ok 1,5 roku temu więc na pewno płyn ma to 1,5 r. Proszę o odpowiedz :))
klimcio15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sty 2014, 21:52

Jest to możliwe... Jak najszybciej jedź zmienić tą "ciecz" bo płynem hamulcowym raczej tego nazwać się nie da. Niech ktoś Ci zaleje DOBRY PŁYN i od razu zrobi kontrolę całego układu hamulcowego... Koniecznie uwagę na przewody hamulcowe, mogą być od razu do zmiany jak był tam zamarzający płyn, lepiej tego nie bagatelizować!!!

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

23 Sty 2014, 21:58

Dziękuję,jutro na 8.30 jadę na zmianę poproszę o skontrolowanie przewodów. Czytając różne fora przeczytałam że może to być objaw "serwo" tylko we wtorek było wszystko ok przyszły mrozy dziś odpalam i problem
klimcio15
Nowicjusz

24 Sty 2014, 15:12

W takim razie poczekamy na Twoją odpowiedź bo być może to faktycznie wspomniane powyzej przewody,to już do sprawdzenia w warsztacie bo z perspektywy forum ciężko stwierdzić cokolwiek więcej.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel

24 Sty 2014, 16:29

Wymieniłam dziś płyn hamulcowy ,ale nic nie pomogło ,przewody są sprawdzone..hamulce odpowietrzone..ale hamulec dalej twardy..Zapytałam się co może być przyczyna odpowiedziano mi "nie ma przyczyny" zadzwoniłam do kuzyna który jest mechanikiem i stwierdził ze albo przerwał się jakiś przewód nie stwierdzono albo zepsuło się wspomaganie hamulców chyba serwo. Pedał hamulca w czasie hamowania opada może z 2 cm.

Pozdrawiam
klimcio15
Nowicjusz

24 Sty 2014, 16:37

klimcio15 napisał(a):Wymieniłam dziś płyn hamulcowy ,ale nic nie pomogło ,przewody są sprawdzone..hamulce odpowietrzone..ale hamulec dalej twardy..Zapytałam się co może być przyczyna odpowiedziano mi "nie ma przyczyny" zadzwoniłam do kuzyna który jest mechanikiem i stwierdził ze albo przerwał się jakiś przewód nie stwierdzono albo zepsuło się wspomaganie hamulców chyba serwo. Pedał hamulca w czasie hamowania opada może z 2 cm.

No ok... To teraz możemy szukać dalej ale przynajmniej wymienili Ci "tą ciecz", która zamarza.

Podejrzewam że wina leży po stronie serwa szczerze mówiąc. Ale fajnie by było gdyby ktoś w warsztacie Ci to sprawdził zanim wszystko powymienia.

Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...

24 Sty 2014, 16:51

Myślę ze i tak naprawie go za ok 2 tyg bo na następny tydz wyjeżdżam wiec auto zostanie pod domem a zapewne sprawdzi go kuzyn ;) i on zajmie się robotą bo od jakiegoś czasu robię tylko podstawowe rzeczy u obcych mechaników.. Gdy wszystko będzie pewne na 100 % napisze :) Na razie dostałam wytyczne jak mam sprawdzić sama, a reszta się okaże :)

Dziękuje za pomoc.
klimcio15
Nowicjusz

27 Sty 2014, 22:32

Witam ponownie. Wczoraj sprawdzałam serwo i jest w porządku. Pedał po odpaleniu lekko opadł niżej więc serwo jest ok ,ale hamulec dalej jest twardy po wymianie płynu hamulcowego jest ciut niżej,ale dalej czuje dyskomfort podczas hamowania..Jakieś pomysły :)?

Pozdrawiam
klimcio15
Nowicjusz

27 Sty 2014, 23:26

klimcio15 napisał(a):Witam ponownie. Wczoraj sprawdzałam serwo i jest w porządku. Pedał po odpaleniu lekko opadł niżej więc serwo jest ok ,ale hamulec dalej jest twardy po wymianie płynu hamulcowego jest ciut niżej,ale dalej czuje dyskomfort podczas hamowania..Jakieś pomysły :)?

Pozdrawiam

Moim zdaniem nie jest w porządku.

Pedał jest od razu twardy czy np. jest twardszy po 2-3 hamowaniu (twardnieje)??? Odpal samochód, wrzuć luz, zaciągnij ręczny i po pompuj hamulcem około minuty, potem powiedz czy obroty silnika zareagowały i czy hamulec był coraz twardszy.

Moim zdaniem padło serwo. Pewnie jest nieszczelne... Generalnie to że pedał Ci "opadł przy odpaleniu" nie oznacza, że serwo nie może być przyczyną Twojego problemu.

Vermin
Stały forumowicz