Twardy pedał hamulca - Fiat Bravo 1.4 2007

06 Maj 2021, 19:56

Po kilku godzinach stania (od około 6-8h) pedał hamulca jest twardy (na zgaszonym silniku), nie idzie go wcisnąć. Moje poprzednie auto - Corsa C - mogła stać kilka dni i normalnie pedał hamulca można było wcisnąć do samego dołu. Czytałem, że twardy pedał może, ale nie musi oznaczać usterki. Stąd moje pytanie, jak to jest w przypadku tego konkretnego modelu - Fiata Bravo 1.4 benzyna 90KM 2007 rok - usterka czy nie? Może ktoś ma takie samo auto?
panDawid
Nowicjusz

07 Maj 2021, 11:23

Masz jakieś problemy z pedałem hamulca przy pracującym silniku?

Generalnie nie musi to oznaczać usterki bo układ hamulcowy nie jest idealnie szczelny i na postoju jeżeli masz wyłączony silnik to ciśnienie spada w takim układzie przez co pedał hamulca twardnieje. Poszukaj nieszczelności w układzie servo - pompa vacuum.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2021, 11:27

Nie ma co szukać, nie wszystkie układy są takie same. Jeżeli wszystko działa przy odpalonym silniku to nie szukać problemu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2021, 20:23

panDawid napisał(a):Po kilku godzinach stania (od około 6-8h) pedał hamulca jest twardy (na zgaszonym silniku), nie idzie go wcisnąć.

No i tak ma być...Wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2021, 00:00

Przy odpalonym silniku wszystko gra na 100%.
panDawid
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...
    Skoda Octavia - sukces marki ostatniego dwudziestolecia
    Octavia jest podstawą powodzenia SKODY. Model ten przyniósł sukces marce w ciągu ostatniego dwudziestolecia. W 2012 roku auto zostało uznane za bestseller SKODY, stanowiąc aż 44 proc. jej światowych dostaw. SKODA Octavia ...