Twingo I 1.2 8V 43kW D7F - gaśnie na zimnym

07 Sty 2015, 16:36

Witam serdecznie,

Kilka informacji nt auta:

Renault Twingo I (wersja z nowszą tapicerką i reflektorami)
Rocznik: 1999
Silnik: D7F
Sterownik: Sephir II
Pojemność: 1.2
Moc: 43kW
Liczba zaworów: 8
Przebieg: niebawem 200 tys. km
LPG: sekwencja BRC; przejechane około 120 tys. km

W czym problem?

Od jakiegoś czasu Twinguś zaczął gasnąć po wciśnięciu sprzęgła lub wrzuceniu luzu na zimnym silniku i nikt nie jest w stanie stwierdzić, co je go boli. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Po odpaleniu rzadko kiedy, ale zdarza się, że czasem się przydławi i zgaśnie.

Generalnie auto pali na dotyk niezależnie, czy jest na zimnym czy ciepłym silniku. Niestety pracuje troszkę nierówno - nawet jak się podgrzeje, ale wtedy nie gaśnie i da radę nawet jeździć. Przede wszystkim brakuje też reakcji na gaz - pierwsze kilometry pokonuję z prędkością około 70km/h, nawet próbując przyspieszyć na niższym biegu.

Jak do tej pory, wszystko było wymieniane na czas bez zwłoki.

Pod podpięciu do komputera sterownik LPG nie pokazuje błędów. Komputer pokładowy wykazuje jedynie delikatnie opóźniony zapłon.

Czego próbowaliśmy:

a) Wymiana silniczka krokowego - było to pierwsze, co wpadło nam do głowy :idea: Jednak bezskutecznie, zero zmian.
b) Wymiana całej przepustnicy - zero zmian.
c) Sprawdzenie czujników - podejrzewaliśmy czujnik temperatury, aczkolwiek pod odłączeniu go nie ma reakcji. Sprawdziliśmy kabelki - wszystko śmiga, ale przyczyny problemu dalej nie znaleźliśmy.

Co robić? Gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę! ;-)
Squier
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Twingo
Silnik: 1.2 48kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2015, 17:12

Pierwsze,to kiedy wymieniałeś przewody zapłonowe i świece.Takie objawy miałem w aucie ale innym,gdy wymieniłem przewody i świece to już mi nigdy nie zgasł.Poza tym ,kiedy regulowałeś luz zaworowy?!Miałem Klio z tym samym silnikiem,po dokonaniu regulacji silnik zaczął ciszej,równiej pracować i zdecydowanie mniej palić.Poza tym sprawdź kolektor wydechowy czy nie jest pęknięty,to nagminna przypadłość tych silników.No a katalizator jak,nie jest zapchany?!No a sonda lambda jak?! Trochę tego jest do sprawdzenia.Ja nigdy nie miałem podobnych problemów z tymi silnikami,ale serwisowałem na bieżąco,nawet wymieniłem czujnik położenia wału.Masz jeszcze do sprawdzenia wszelkie szczelności w dolocie.Ja to oczywiście zacząłbym od regulacji luzu zaworowego,bo mało kto tę czynność przy tych silnikach przeprowadza.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sty 2015, 17:38

Z tego, co wymieniłeś, to świece są regularnie wymieniane, po eksploatacji są czyste, jasno-brązowe.

Co do przewodów zapłonowych to faktycznie, zdałoby się może wymienić, bo są twarde.

Regulacja zaworów faktycznie nie była robiona, ale czy to nie przekładałoby się też na problemy z odpalaniem?

Kolektor jest cały, a jak sprawdzić, czy w środku coś mu nie przeszkadza najprostszym sposobem?

Sonda lambda jak najbardziej ok.

Dodam jeszcze, że w starej przepustnicy na próbę została wywiercona mała dziurka, która minimalnie lepiej się sprawowała, ale nie zmieniło to tego, że zimny gasł.
Generalnie nawet jak jest ciepły, to po wrzuceniu luzu czuć jak obroty skaczą, aż w końcu się wyrównują z delikatnymi odchyłami.
Squier
Nowicjusz

07 Sty 2015, 17:58

No to zacznij od przewodów.Gdy miałem przykasowane luzy zaworowe przy innym aucie,to zawsze odpalał super,ale tuż po ruszeniu zawsze zgasł.Gdy odpaliłem drugi raz i poczekałem by się trochę zagrzał na wolnych nie było już problemu,ale auto mułowate i żarło jak smok.Niestety byłem wtedy za granicą,jakoś dojechałem do domu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Sty 2015, 19:20

Pytanie dodatkowe: Czy przy LPG luzy powinny być oryginalnie ustawione, czy większe?
Squier
Nowicjusz

07 Sty 2015, 19:33

Jeśli chodzi o luzy,to ja zawsze kazałem ustawiać takie jak fabryka nakazywała ,przy jeździe na lpg też,tylko,że innym samochodem,mechanik wcale mnie nigdy nie namawiał nawet na mniejsze luzy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

05 Lut 2015, 21:30

MAŁY UPDATE

Witam ponownie,

kable i świece wymienione, czujniki sprawdzone - sprawne. Zero poprawy.
Ostatnio auto zaczęło gasnąć nawet na ciepłym silniku, czyli usterka pogłębia się.
Jutro regulacja luzów zaworowych - wątpię, że to rozwiąże problem, ale może obroty się wyrównają.

Poniżej załączam dwa filmiki jak auto jedzie i jak gaśnie nawet po przejechaniu 7km przy prędkości 80-90 km/h.

1. Najlepiej widać od 2:08 jak podjeżdżam pod wzniesienie:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2. Po 7km:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na necie znalazłem jeszcze takie rozwiązanie - REGULATOR CIŚNIENIA PALIWA
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Squier
Nowicjusz

05 Lut 2015, 22:52

Słuchaj,pierwsze sobie ustaw zawory,nie robiłeś tego dotąd, to już najwyższy czas,naturalnie prócz tego,że sprawny silnik będzie równiej chodził oraz ciszej ,to to może nie wyeliminować przyczyny gaśnięcia auta.U mnie,tak przykasowało luzy zaworowe ,że odpalał silnik bez problemu,ale po ruszeniu zawsze zgasł,dopiero gdy silnik rozgrzałem na wolnych wtedy normalnie jechał tylko żarł gaz oraz był słabawy.Dlaczego tak się działo?Ano dlatego,że pod wpływem temperatury luz zaworowy się nieznacznie zwiększał.Tutaj możesz mieć z kolei zbyt duże luzy zaworowe,i jest odwrotnie,gdy się rozgrzeje to gaśnie,to nie jest wykluczone,że tak może być,chociaż mało prawdopodobne.Jeśli jednak obawiasz się,że benzyna może mieszać się z gazem,to masz bardzo prosty sposób by to sprawdzić,zapalasz auto na benzynie,gdy już przełączysz na LPG zakręcasz zawór na butli z gazem,wypalasz gaz i przełączasz na benzynę i jedziesz,jeśli okaże się,że auto będzie jechać normalnie, to może być tak jak podejrzewasz.Jaką masz tę instalację gazową,wtrysk czy zwykłą?!Nie rozumiem w jaki sposób benzyna może lecieć do silnika z gazem,przecież elektrozawory odcinają dopływ benzyny gdy jedziesz na LPG oraz LPG gdy jedziesz na benzynie.Jedynie gdyby zawór benzynowy się zepsuł i puszczał benzynę wraz z LPG,to wtedy tak.Tylko z kolei zepsute zawory raczej zostają w pozycji zamkniętej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Lut 2015, 07:18

Dobra, 9-10 idziemy do garażu i wyregulujemy - dam znać po "operacji".
Co do tego mieszania się paliwa, to tylko znalazłem takie rozwiązanie, a jeżeli regulacja nie pomoże, to po prostu trzeba będzie szukać dalej przyczyny.

Oczekujcie na post :)
Squier
Nowicjusz

06 Lut 2015, 17:12

Rzecz cudowna - regulacja luzów zaworowych pomogła! :)
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i udział w wątku!
Squier
Nowicjusz