Twingo I czy Micra II, czy coś innego?

19 Sie 2016, 09:08

Jestem zainteresowany kupnem małego auta do jazdy po mieście. Planowane są bardzo małe przebiegi. Ma to być auto "na jakiś czas" (nie na lata).

Kryteria są następujące:
- auto bardzo małe
- automatyczna skrzynia biegów
- względnie bezproblemowe
- niska cena - najlepiej poniżej 6000 PLN.

Na znanych portalach znalazłem w interesującej mnie okolicy dwa takie auta:
- Renault Twingo I, rocznik 2001, silnik 1.2 16v
- Micra II, rocznik 1997, silnik 1.0

Z jednej strony, Twingo które znalazłem jest młodsze, ma mocniejszy silnik i jest tańsze. Ale stare francuskie auta niestety słyną z awaryjności.
Nissan zdaje się mieć opinię mniej zawodnej marki, ale z tego co czytałem, to akurat Micry są trochę bardziej zawodne od innych nissanów, silnik 1.0 był najbardziej problematyczny i automat (bezstopniowy) też był awaryjny. No i wiek oraz przebieg auta też robi swoje.

Które z aut powinno sprawiać mniej problemów? Czy może powinienem sobie odpuścić te modele i poszukać jakiegoś innego małego auta z automatem?
tkinmetsej
Obserwowany

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus II
Silnik: 2.0 TDCi 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Sie 2016, 11:38

Za tą kasę szukaj konkretnego egzemplarza, a nie marki i modelu.
Nissan nie jest tak bezawaryjny, a 1.0 to najgorszy silnik? Śmiem wątpić, ponieważ wujek miał takowe auto przez 15 czy 16 lat, latał po trasach niemal codziennie nie dbając zbytnio. Wynikiem tego jest, a w zasadzie było, pokonanie ponad 800k km na osi silniku bez remontu :ok: jeździłby dalej, ale korbowód wziął i strzelił. Także technologia w tym aucie jest pancerna, problem tylko z blachą.
Plusem Renault jest praktyczność (mam tutaj na myśli pakowne wnętrze). Blacha z początku też była kiepska
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004