Tylne (5) drzwi - wymiana podnośnika i problem z kalibracją

28 Mar 2010, 09:52

Znów mam problem z moim Freelanderem.

Zimą podczas mrozów pękła mi linka od mechanizmu podnoszenia tylnej szyby w drzwiach od bagażnika i do tego połamały się rolki od linki.
Żeby szybko naprawić czyli jakąś tę szybę zabezpieczyć oddałem samochód do "mechanika".

Przejeździłem tak zimę. Kupiłem nowy mechanizm i oddałem do mechanika aby mi ją założyli. Okazało się że ten "mechanik' co zimą mi blokował szybę aby nie opadła co prawda jakoś ją zabezpieczył, ale pourywał delikatne kabelki przewodzące prąd do ogrzewania tej szyby. Nie nadają się do lutowania gdyż są za cienkie.

Ale nowy mechanizm został założony. Wszystko zostało podpięte tak jak było. Tylko problem jest taki, że szyba jest moim zdaniem nie skalibrowana
Objawia się to tym, że oczywiście nie działa ogrzewanie, nie działa wycieraczka. Szyba sie opuszcza przy otwieraniu tylnych drzwi ale nie wraca do góry. Szybę mogę opuścić za pomocą przycisku w kabinie kierowcy ale skokami po kilka cm. Opuści się ze 2 cm i piszczy brzęczek, przycisnę jeszcze raz opuści się i brzęczek. Tak samo przy podnoszeniu.

Czy to jest wina nie skalibrowania mechanizmu czy może tych pourywanych kabelków, co powoduję że jakiś prąd nie dochodzi do szyby i komputer szyby "nie widzi". Tzn nie widzi że jest zamknięta.

Może macie jakiś pomysł jak to naprawić? Akumulator był już odłączany i szyba nie zjechała sama na dół, więc to odpada.
Będę wdzięczny za pomoc.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

28 Mar 2010, 10:08

a czy patrzyłeś czy szyba podnosząc się i opuszczając chodzi pasownie i symetrycznie? może mechanik ją krzywo zamontował i przez to są opory przy jej podnoszeniu i opuszczaniu. Nie męcz tak mechanizmu bo zerwiesz znowu linkę i popalisz silniczek.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

28 Mar 2010, 14:58

należy skalibrować szybę.komputerem diagnostycznym
wreszcie fachowe forum o Land Roverach
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni

28 Mar 2010, 19:34

rzeźnik napisał(a):należy skalibrować szybę.komputerem diagnostycznym
kolego co ty za bzdury opowiadasz widziałem gdzieś taki filmik jak tą szybe ustawić jak znajdę to wrzuce
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

29 Mar 2010, 14:51

gdzie komp diagnostyczny a gdzie szyba :D
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Mar 2010, 20:48

amik napisał(a):
kolego co ty za bzdury opowiadasz widziałem gdzieś taki filmik jak tą szybe ustawić jak znajdę to wrzuce

możesz wrzucić filmik ze swojego spaceru z psem. będzie chyba ciekawszy
Legion1349 napisał(a):
gdzie komp diagnostyczny a gdzie szyba :D

a jak ci udowodnię to co?pryśnie mit mega fachmana za jakiego się uważasz?
Ostatnio edytowany przez rzeźnik, 29 Mar 2010, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
wreszcie fachowe forum o Land Roverach
rzeźnik
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z rzeźni
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...

29 Mar 2010, 20:56

rzeźnik napisał(a):a jak ci udowodnię to co?pryśnie mit mega fachmana za jakiego się uważasz?

wątpie, nadal będzie się uważał za znawcę
:mrgreen:
ale przynajmniej jaja będą
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen

30 Mar 2010, 13:52

panowie, ja potrzebuje porady.

Nie wiem kto jest mądrzejszy kto ma racje, ale jak posłucham wasze opinie to mam pogląd na problem który mnie interesuje.

Wiem że większość rzeczy można jechać najlepiej do ASO i sie podpiąć pod komputer.
Mi chodziło o to czy jest inne(tańsze) rozwiązanie.

Chodziło mi też o to czy urwany kabelek od ogrzewania może powodować "brak prądu w szybie" i w związku z tym nie "widzenie" jeż przez samochód.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

30 Mar 2010, 15:48

rzeźnik napisał(a):a jak ci udowodnię to co?pryśnie mit mega fachmana za jakiego się uważasz?
lolku nie pi...ol głupot i nie wciskaj komuś słów których nigdy nie wypowiedział, za "mega fachmana" się nie uważam.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Mar 2010, 21:45

Witam
Nie wiem, czy to pomoże, ale spróbuj włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić (nie odpalaj auta!). Potem opuść szybę max na dół i jedź z nią z powrotem do samej góry trzymając cały czas przycisk! Jak szyba podjedzie do samej góry (trzymając dalej przycisk) wyłącz stacyjkę! Może zadziała kalibracja i komputer zapamięta pozycję w jakiej znajduje się szyba
Pozdrawiam
Freelander Td4-2004r HSE Sport 140 KM
blackpit
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Wałbrzych

30 Mar 2010, 21:56

SZYBA W DÓŁ MAX, POTEM MAX DO GÓRY PUSZCZAMY GUZIK I ZNOWU WCISKAMY TRZYMAMY 8 SEK I PUSZCZAMY POWINNO POMÓC. U MNIE DZIALA
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz