Tylne przeciwmgielne nie działa - Mazda CX-3

18 Gru 2021, 19:05

Witam,mam problem ze światłem tylnym przeciwmgielnym w mazdzie cx 3 rok 2018 ,po włączeniu światła pokrętłem pojawia się kontrolka na desce ,jednak po kilku sekundach gaśnie,światło z tyłu nawet przez chwile nie zaświeci się,bezpieczniki i żarówka sprawdzona dobra ,napięcia we wtyczce nie ma,co może być powodem problemu,może przekażnik ,ale jak to sprawdzić,proszę o pomoc.
wasyl155
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mitsubishi Lancer

19 Gru 2021, 11:16

A na bezpiecznik napięcie dochodzi? Sprawdziłeś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Gru 2021, 12:18

Napięcie na bezpiecznik dochodzi ,przeciwmgielne tylne i światła stop mają wspólny 10 A ,stop jest ,może ktoś wie czy światło tylne przeciwmgielne jest załączane przez przekażnik ? przy włączeniu przednich słychać takie kliknięcie ,a przy tylnym nic.
wasyl155
Nowicjusz

19 Gru 2021, 13:24

O ile to ten model Mazdy 3 co pamiętam, to w skrzynce bezpieczników będzie przekaźnik tych świateł. Warunkiem załączenia tylnych, są włączone przednie - to przez przekaźnik przednich napięcie leci na przekaźnik tylnych. Pomierz napięcia na przekaźniku z tylnych, czy po włączeniu przednich dochodzi napięcie na styk roboczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2021, 14:38

zamieniłem przekażnik na inny ,dalej nic z tego,trzeba szukać dalej ,dzięki.
wasyl155
Nowicjusz

19 Gru 2021, 20:41

Jeżeli namierzyłeś, który to przekaźnik od tylnych świateł, to zmierz, czy po włączeniu przednich, pojawia się na przekaźniku tych tylnych napięcie na styku roboczym. Bo to może być kluczowe.
Jeżeli napięcie będzie, a przekaźnik się nie włącza, to do sprawdzenia sam włącznik, czyli po włączeniu przednich, trzeba sprawdzić, czy na pin sterowniczy tylnych przychodzi napięcie z włącznika. Warto też zmierzyć, czy na pinie sterowniczym przekaźnika tylnych jest masa.
Same światła tylne, można sprawdzić, mostkując piny robocze przekaźnika tylnych przeciwmgłowych i włączając przednie. Tylne powinny się wówczas zaświecić.
Generalnie jak wiesz o co chodzi, masz miernik, to roboty na jakieś 15 minut góra.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
    VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...
    Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...

23 Gru 2021, 18:46

Właśnie o to chodzi że nie mogę zlokalizować tego przekaznika od światła tylnego ,jak zmostkowalem piny przekaznika świateł przednich to bez przełączania włącznikiem zaświecily się ,dobrze byłoby wiedzieć który to jest od tego przeciwmgielnego tylnego ,boję się trochę próbować po kolei, bo mogę odpalić coś niechcianego.
wasyl155
Nowicjusz

29 Gru 2021, 19:14

wasyl155 napisał(a):jak zmostkowalem piny przekaznika świateł przednich to bez przełączania włącznikiem zaświecily się

Czyli dobrze zmostkowałeś :)
wasyl155 napisał(a):dobrze byłoby wiedzieć który to jest od tego przeciwmgielnego tylnego

Niestety ja nie wiem, gdzie ta ch...a siedzi.... :( Tu nie pomogę, mimo, że bardzo bym chciał.
wasyl155 napisał(a):,boję się trochę próbować po kolei, bo mogę odpalić coś niechcianego.

Tu oczywiście masz rację. W ten sposób nie ma sensu kombinować. Ale możesz próbować przekładać w miejsce przekaźnika przednich świateł pozostałe. Może w ten sposób dojdziesz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika