Tymczasowa rejestracja samochodu kupionego w salonie!

23 Gru 2008, 13:20

Witam.
Proszę o pomoc. Chcę kupić samochód w Polskim salonie w Łodzi (mam tu rodzinę), ale docelowo zarejestrować go w Słupsku (tam gdzie jestem zameldowana i tam gdzie to auto będzie jeździć). I teraz moje pytanie brzmi: Czy można to auto zarejestrować wykupić OC jakoś tymczasowo na przejazd z Łodzi do Słupska? Czy istnieje taka opcja? Nie chce po prostu jeździć w kółko z tablicami 400 km.
Może to skomplikowane, ale właśnie aktualnie na Święta przyjechałam do Łodzi i swoje stare auto chciałabym zostawić mamie...stąd moje pytanie.
Dzięki za pomoc.
carlossa
Nowicjusz

23 Gru 2008, 16:51

jest opcja rejestracji na próbne tablice (czerwone) ale z mojej wiedzy wynika, że nie da rady tak zarejestrować nowego samochodu z salonu w Polsce.

Jedyna rada to:
1. Kupić samochód, odebrać dokumenty (faktura, homologacja, karta pojazdu0
2. przesłać dokumenty kurierem za 30 zł do Słupska
3. Zarejestrować auto w Słupsku i przyjechać po nie z dokumentami, tablicami i OC, które trzeba wykupić w dniu rejestracji.

Alternatywa (może być kosztowna):
1. przywieźć auto z salonu na lawecie do Słupska lub dogadać się z salonem w Łodzi, żeby dostarczyli samochód do salonu w Słupsku (jakiś zaprzyjaźniony na przykład).

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Gru 2008, 23:42

Dzięki za odpowiedź.

A tak w ogóle to jakaś porażka, że nie ma możliwości takiej czasowej rejestracji na przejazdy z jednej części kraju do drugiej..o ileż życie byłoby prostsze..Tym bardziej,że wywożąc lub przywożąc auto za granice takie tymczasowe tablice już są..i bądź tu mądrym..ach to nasze "kulejące" prawo..dzieki za zainteresowanie tematem.
carlossa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...