Uaz 469 b sprzęgło

21 Mar 2010, 00:58

dzień dobry to mój pierwszy temat na tym forum :wink: dlatego za pomyłki przepraszam mam taki mały problem myślę ze ktoś by mi mógł pomóc mianowicie posiadam uaza 469b w którym pod maskę trafił silnik mercedesa ale od niedawna zauważyłem ze tarcza sprzęgłowa nadaje się do wymiany mój problem polega na tym ze nie wiem od czego to jest tarcza? wielowypust jest jak u uaza natomiast tarcza jest wielkości tarczy mercedesa lecz nie jest od mercedesa bo ma inny wielowypust tarcza ma 215mm średnicy i za nić nie mogę znaleźć od czego ona jest proszę o pomoc jakby ktoś wiedział co to jest za tarcza dziękuje pozdrawiam
xxxmaxxx1990
Nowicjusz

Miejscowość: Limanowa
  • 21 Mar 2010, 01:36

xxxmaxxx1990 napisał(a):od czego ona jest proszę o pomoc jakby ktoś wiedział co to jest za tarcza

A poprzedni wlasciciel nie wie od czego on jest ...Przeciez ktoś to przerobił.. :sad:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

21 Mar 2010, 04:24

silnik merca ale jaki?? skrzynia oryginał? czy tez zmotane coś innego?
    jeśli skrzynia oryginał to na 90% tarcza Lublin/Żuk
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

21 Mar 2010, 12:46

dziękuję za odpowiedz pozdrawiam : Silnik mercedes W110 2,0 diesel stary silnik to jest OM 615 poprzedni właściciel nie wie gdyż dostał silnik razem ze sprzęgłem i kryzą pod skrzynie uaza skrzynia oryginał 4biegi

dziekuje pozdrawiam
    xxxmaxxx1990
    Nowicjusz

21 Mar 2010, 13:30

lublin chyba ma 240mm
    istnieje szansa że masz stoczone sprzęgło po obwodzie (robi się tak do mniejszych silników)
    zobacz na wielowpust jaki ma kup tarcze pasującą do wielowpustu i stocz do odpowiedniego rozmiaru u tokarza

w MB207 były tarcze 215 mm
    pocieszny
    Forumowicz VIP

21 Mar 2010, 14:29

dziękuje :wink: pomyśle o tym i chyba tak zrobię pozdrawiam
    xxxmaxxx1990
    Nowicjusz

21 Mar 2010, 14:45

a czasami nie jest tylko wieloklin od uaz przenitowany do tarczy do merca. bo ja tak się robi. ja dawniej zajmowałem się Uaz znakomity sprzęt. a koledze z limanowej to dostarczałem kilka drobnostek do UAZ .chyba że się myle..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

21 Mar 2010, 16:29

zwykle robi się tak że zostawiając oryginalną skrzynie łączy się wałek sprzęgłowy z merca ze skrzynią UAZa do tego docisk zwykle merc i tarcza lublin/żuk łozysko dobiera się indywidualnie wg potrzeb, ale to zwykle ;) patentów jest tyle co motających ogólnie polecam skrzynie merca kaczki do silnika merca, ale 2.0 to troszke słabawy do 1,5 tonowego syfa :neutral:
    pocieszny
    Forumowicz VIP