UAZ

18 Sty 2010, 02:17

Witam jestem tu nowy i mam do Was dwa pytania.
Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem UAZ-a 469B i ciekawi mnie fakt czym różni się model 469B od modelu 31512, a drugie pytanie to czy nowe UAZ-y typu Hunter, Patriot, Pickup czy Simbir mają blokady dyferencjałów.
Bo trzeba przyznać że modele 469B są świetne w teren ale brakuje blokad.

Z góry dzięki wszystkim za odp.
Paweł88
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

18 Sty 2010, 08:28

blokady można zakupić nie jest problem ;)
są automatyczne (krzywkowe) a produkują też 100% mechaniczne,

co do różnic, inne wskaźniki inne rozmieszczenie, inne troszkę wnętrze, zmodernizowany trochę silnik, w końcowej fazie produkcji możliwe tarcze hamulcowe z przodu.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Sty 2010, 15:35

Aha dzięki, a tak z ciekawości czy blokady można dokupić w sensie że wybrać droższą wersję pojazdu czy trzeba kombinować na własną rękę ?
To że UAZ 469B nie ma blokad to się nie dziwie jest przecież z 1972 r. ale chyba już takie modele jak hunter czy patriot powinny mieć to już w standardzie.
Paweł88
Nowicjusz

18 Sty 2010, 18:49

nim wjedziesz w jakas glebsza kaluze zabezpiecz dobrze aparat zaplpnowy i kopulke bo skonczysz tak :wink:
[link wygasł]
UAZ jest ok ale jest cholernie awaryjny i zazwyczaj wiecej czasu spedza sie w garazu niz w terenie :mrgreen:
pozdrawiam :wink:
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

18 Sty 2010, 19:17

Nie to co samurai :mrgreen: :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2010, 20:18

nie przesadzajcie koledzy jak się dba to nie jest awaryjny ;)

[link do oferty na Allegro wygasł]
blokady tego typu chodzą po 700 nowe ;) w nowszych blokady też nie ma w standardzie
w zasadzie nie wiem czemu uważasz że lekki samochód powinien mieć blokade w standardzie?
jak dla mnie w wielu przypadkach młodzi kierowcy używający blokady robią o wiele więcej blędów, i są mniej skuteczni ;) tzreba myśleć panowie :mrgreen: a nie blokady winch i FAJAAAA!! :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
    W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...

18 Sty 2010, 21:33

pocieszny napisał(a):jak dla mnie w wielu przypadkach młodzi kierowcy używający blokady robią o wiele więcej blędów, i są mniej skuteczni ;) tzreba myśleć panowie :mrgreen: a nie blokady winch i FAJAAAA!! :mrgreen:

Zgadzam się, bez blokad trzeba pomyśleć jak podjechać żeby nie polec na wykrzyżu. Dużo osób myśli dobra, but, polegnę to winda i jadę dalej ale fajniej jest zastanowić się i przejechać na kołach bez windy, a używać jej tylko w ostateczności.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

18 Sty 2010, 21:41

Jogi4x4 napisał(a):Zgadzam się, bez blokad trzeba pomyśleć jak podjechać żeby nie polec na wykrzyżu. Dużo osób myśli dobra, but, polegnę to winda i jadę dalej ale fajniej jest zastanowić się i przejechać na kołach bez windy, a używać jej tylko w ostateczności.

Zgadzam się z tobą nie sztuka z windą tylko na kołach :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2010, 22:12

No może i macie rację, ale taka marka jak UAZ słynąca z dobrych terenowych konstrukcji powinna jednak montować już blokady w samochodach z 2xxx r.
Teraz już praktycznie wszystkie prawdziwe terenówki mają w standardzie takie blokady,
nieraz jest to niezbędne w pokonaniu trudnej przeszkody terenowej.
Takie jest przynajmniej moje skromne zdanie.
Paweł88
Nowicjusz

18 Sty 2010, 22:39

jest to niezbędne w wielkich ciężkich klocach które nie mają prześwitu ani wykrzyżu,
zapewniem cię że seryjnym UAZem 469 (moim wojskowym) na seryjnej gumie JA192 bez załączania blokady (mam mechaniczną 100% była już jak kupiłem auto :mrgreen: ) objadę każdą seryjną terenówkę z blokadami :mrgreen:
MercG, Partol, Mitsu mają o wiele mniejszy prześwit i w standardzie o wiele mniejze możliwości, w UAZie zakłądasz gume i jazda :grin:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Sty 2010, 23:12

Obecnie produkowane prawdziwe terenówki bez blokad (nie włączając w to blokady centralnej) (rama, przynajmniej 1 sztywny most, reduktor) :
Suzuki Jimny/Mazda AZ Offroad
Toyota LC120 (można domówić 100%) fabrycznie może występować system A-TRAC czyli blokada przez dohamowanie koła.
Santana PS-10 / Anibal
Santana 300/350
Iveco Massif ( w drogim pakiecie terenowym są 2 blokady, snorkel itp. w serii brak)
Land Rover Defender
Jeep Wrangler (oprócz Rubicon)
Tata Sumo /Safari/Grand Safari
UAZ
Łada Niva
Suzuki Gypsy King
to tak z pamięci.
@Paweł88 kolego ile masz obecnie produkowanych prawdziwych terenówek z blokadami, tych na ramie ze sztywnym mostem, reduktorem? Mało, bo jest to drogie wyposażenie i tak jeśli już jest to nieliczni tego używają w nowych autach.
Jogi4x4
Stały forumowicz

19 Sty 2010, 00:03

A czym się różni zwykła blokada od blokady centralnej ?
Wiem że moja wiedza w tej dziedzinie motoryzacji jest znikoma ale od czego mamy fora :)
Z tego co mi wiadomo to właśnie Niva ma blokadę centralną.
Paweł88
Nowicjusz

19 Sty 2010, 00:16

Paweł88 napisał(a):A czym się różni zwykła blokada od blokady centralnej ?
Wiem że moja wiedza w tej dziedzinie motoryzacji jest znikoma ale od czego mamy fora :)
Z tego co mi wiadomo to właśnie Niva ma blokadę centralną.

Jeśli auto nie osiada centralnego mechanizmu różnicowego np. UAZ to napęd jest przekazywany sztywno na obie osie w stosunku 50-50, jeśli natomiast auto posiada centralny mechanizm różnicowy to napęd może myć przekazywany w stosunku 0-100 i blokada centralnego mechanizmu różnicowego (np. w terenie) blokuje rozdzielanie napędu tak aby było 50-50 czyli równo na obie osie, czyli tak jak na sztywno. Natomiast w mostach napędowych jest to tak że np. auto złapało wykrzyż i lewe tylne koło jest w powietrzu a prawe tylne na ziemi i mechanizm różnicowy tak rozdzieli moc pomiędzy te koła że to które ma mniejszy opór toczenia przejmie napęd, czyli to w powietrzu, będzie się kręcić ale auto nie ruszy, więc blokada ma za zadanie rozłożyć napęd dostarczany do kół również w stosunku 50-50 tak żeby koło w powietrzu i to zaparte na ziemi otrzymały tyle samo napędu a nie 100% dla koła w powietrzu.
Najprościej mówiąc blokada centralna blokuje rozdział napędu pomiędzy przedni i tylny most napędowy a blokada w moście blokuje rozdział napędu pomiędzy prawe i lewe koło.
Jogi4x4
Stały forumowicz

19 Sty 2010, 00:31

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to jeśli niva złapie wykrzyż to czy z centralną blokadą czy bez i tak napęd będzie przekazywany na te koła które nie maja przyczepności tak ? :)
Paweł88
Nowicjusz

19 Sty 2010, 00:39

w każdym aucie tak będzie, nie tylko przy wykrzyżu ale i w błocie i na śliskiej trawie i w wielu innych przypadkach
do jazdy dla zabawy blokady nie są potrzebne a często wiele z tej zabawy właśnie zabierają :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP