Ubezpieczenia auta a znizki

05 Gru 2007, 22:12

co mam zrobic zeby nie placic tak duzego ubezpieczenia (kupilem swoje pierwssze auto i jestem wlascicieliem , nie ma drugiego wspolwlasciciela)
karolsoko
Nowicjusz

05 Gru 2007, 23:08

Nic nie zrobisz.Na zniżki trzeba zapracować latami i bezszkodową jazdą.Jedynie co,to możesz posprawdzać,jaką ofertę mają dla ciebie firmy ubezpieczeniowe.A każda napewno bedzie miała inną.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Gru 2007, 16:12

ok o tym wiem ,ale czy moge teraz np.zmienic to zebym to ja byl wspolwlascicielem a np moja mama wlascicielem wczesniej tego przy spisywaniu umowy nie zrobilem bo znajomy powiedzial ze to sie juz nie oplaca bo po nowym roku wchodza jakies przepisy :cry: ale ja nic na ten temat nie wiem
karolsoko
Nowicjusz

06 Gru 2007, 19:29

Na temat nowych przepisów nic mi nie wiadomo.A mamę możesz zrobić teraz tylko współposiadaczem.Jakby miała być właścicielem,to musiałbyś jej autko podarować lub odsprzedać i wówczas,ona będąc właścicielem,może zrobić ciebie współposiadaczem.Wtedy,jeżeli mama ma zniżki,to za OC będziesz płacił mniej.Ale nie wiem,czy to się opłaca,bo kiedyś i tak musisz zarobić na te zniżki.A im wcześniej zaczniesz tym szybciej je uzyskasz.No,chyba,że w przyszłosci nie planujesz już mieć swojego samochodu,albo będziesz zarabiał na tyle dużo,że będziesz mógł zarabiać na te zniżki w przyszłości.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Gru 2007, 20:46

masz racje nie bede kombinowal dzieki
karolsoko
Nowicjusz

07 Gru 2007, 00:14

Witam
No nie jestem pewien czy tak jest jak piszecie. Z tego co sie orientuje to jesli Twoja mama ma znizki i bylaby wlascicielem to za OC placilbys mniej, a dodatkowo jesli bylbys wspolwlascicielem to lecialby Ci staz, wiec pozniej moglbys miec znizki za bezszkodowa jazde. Przynajmniej tak mi powiedzieli jak ostatnio sie dowiadywalem w Generali ;) bo mam nieco podobna sytuacje.

Pozdro
M_a_R_o
Nowicjusz

Miejscowość: Gromadka ;)

07 Gru 2007, 16:40

A czy będąc współwłascicielem,ten staż w stosunku do zniżek liczy się tak samo,jakby był tylko jeden właściciel?Czy jeżeli kierowca jest młodociany,to czy nie ma to wpływu na zniżki właściciela?I co ze zniżkami właściciela,jezeli kolizję spowoduje współwłaściciel?Czy jeżeli to wszystko przeliczyć,to nie lepiej jest samemu zarabiać na zniżki?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Gru 2007, 19:26

Jesli chodzi o OC to z tego co mi wiadomo placi sie zgodnie ze znizkami wlasciciela, a staz wspolwlascicielowi liczy sie normalnie. Nie ma tutaj znaczenia wiek. Jesli natomiast chcialbys wykupic AC to tutaj wiek ma znaczenie.... bo jesli jezdzi osoba ponizej 25 roku zycia i to ona bedzie kierowala podczas wypadku to wtedy ubezpieczyciel pokrywa tylko 80% szkody, wiec trzeba uwzglednic ze ktos taki bedzie jezdzil i placic wieksza skladke. No ale jesli chodzi o OC to chyba jest normalnie, ale glowy sobie nie dam uciac - najlepiej sie dowiedziec tam, gdzie chcesz sie ubezpieczyc. Mysle, ze warto jednak skorzystac ze znizek ktoregos z rodzicow i staz sobie nabijac ;)
M_a_R_o
Nowicjusz

Miejscowość: Gromadka ;)