Ubezpieczenia OC i opłaty dodatkowe

10 Paź 2009, 23:15

Witam ... :)
Szukam już furki i tak do miesiąca coś kupuje . ;D

Czy jeśli kupuje samochód z Ubezpieczeniem OC do 05/2010 i przeglądem do 05/2010 , czy muszę coś płacić jakoś dodatkowo ?
Dokładniej samochód ten jest na tablicach "GD" czy z mojego miasta i jakie dodatkowe opłaty jeszcze mogą być ? Słyszałem , że mogę jeździć na OC klienta , ale tylko wtedy gdy się zrzeknie jego i na mnie przepisze to wtedy mogę jeździć. Czy to prawda ?

I jeszcze ogólnie czy jakieś opłaty są jeszcze do zapłacenia ( mówię ogólnie jakieś przerejstrowanie czy coś w tym stylu opłaty itp. ) .

Liczę koszty i dlatego chciałbym się dowiedzieć. :)

Z góry thx za pomoc :)
vector_90
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

11 Paź 2009, 10:29

Normalne przerejestrowanie to dowód rejestracyjny i tablice. Numery rejestracyjne zostają te same, więc pozostaje tylko wymiana dowodu. Koszt ok. 50-80 zł.

Na ubezpieczeniu możesz jeździć, chyba, że poprzedni właściciel zdecyduje się wybrać pieniądze. Jeżeli jednak poprzedni właściciel miał 60% zniżki, a Ty masz 0% lub nawet zwyżki za wiek, to musisz dopłacić różnicę. Jeżeli macie takie same zniżki (on 60% i Ty też) to nie musisz nic dopłacać.

No i jak to przy zakupie auta dochodzą koszty około-zakupowe. A to chcesz sprawdzić czy auto jest dobre i jedziesz na stację diagnostyczną, a to kupujesz olej, filtry, zmieniasz drobiazgi, itd. Każda rzecz kosztuje niewiele, ale to jest tak, że tu 80 zł, tam 50, jeszcze gdzie indziej 30 zł i robi się sporo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2009, 09:36

musisz zapłacić jeszcze 2% podatku od wartości pojazdu powyżej 1000 zł i wysłać druk pcc-3 do urzędu skarbowego.

Tu możesz wypełnić i wydrukować druk pcc-3

[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Paź 2009, 13:53

Ubezpieczenie nie jest na osobe tylko na pojazd. Jeżeli sprzedający nie wymówi umowy to zostaje na auto, chyba że ty wtedy wymówisz, to dostaniesz jakiś tam zwrot niewykorzystanego oc. Jednak jeżeli je zostawisz to odbywa się rekalkulacja składki, tzn. podajesz swoj dane, ile znizek/zwyzek, miejsce zamieszkania, itp. I mówią Ci ile musisz dopłacić lub dostaniesz zwrotu. Wiem dokładnie bo miałem rekalkulacje w Link4 jak kupowałem auto i dostałem prawie 200 zwrotu z poprzedniego właściciela :D
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...