Ubezpieczenie, a zmiana numerów

22 Paź 2008, 11:14

Mam takie pytanie. Ktos zwinął mi tablice rejestracyjne . Czy w związku z nowym numerem muszę ponownie ubezpieczyć samochód (OC), czy wystarczy, ze zgłoszę telefonicznie/pisemnie o zaistniałej sytuacji?
franekkimono
Nowicjusz

22 Paź 2008, 15:38

Jak Ci buchnęli tablice to najpierw musisz iść do WK (oczywiście zgłosić też kradzież na policji) i oni tam wydają duplikaty - w każdym razie tak mi się zdaje
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Paź 2008, 17:28

Najpierw na policję, bo to istotne jak buchnęli Ci blachy. W Twoim własnym interesie jest, żeby o tym powiadomić miśków.
Wątpię, żeby WK wydała takie same blachy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Paź 2008, 17:54

Sprawe juz zgłosiłem na policji, ale zastanawiam sie czy jak teraz dostane inne numery to będzie sie to wiązało za jakimiś dodatkowymi kosztami przy OC?
No bo ubezpieczenie jest na konkretne numer i jak teraz dostane nowe to bedzie lipa.
franekkimono
Nowicjusz

22 Paź 2008, 18:58

Jak jest zmiana numerów to chyba podpisuje się aneks do umowy, ale nie jestem pewien
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Paź 2008, 22:46

Tak jest - aneks do umowy, bez żadnych innych kosztów. Właściciel się nie zmienia, itd. Aczkolwiek, faktycznie do ubezpieczyciela trzeba się pofatygować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

27 Paź 2008, 21:14

Jeżeli miałeś czarne blachy to niestety wymiana na białe (koszt ok 150zł + opłaty - dokładnie nie pamiętam ale coś koło tego), jeżeli miałeś białe blachy to wydadzą duplikat bez zmiany numerów.
Jeżeli nowe blachy to wymagany aneks do polisy, koniecznie wbij info w karteczkę którą wozisz w dowodzie (może być na odwrocie, byle by była pieczątka, podpis agenta, data i nowe numery)
plk

29 Paź 2008, 12:11

Tak wydadzą Ci takie same numery,tylko: Musiałbyś wziąć najpierw numery próbne(czerwone) wraz z próbnym dowodem a za to niestety musisz zapłacić jak i za nowe(te same) tablice,więc radzę brać od razu inne blachy i taniej Cię to wyniesie. A w ubezpieczalni nie będą robić problemów,bo ubezpieczony jest samochód z numerem VIN a nie tablice. Przepiszą Ci ubezpieczenie na nowe blachy.
v40
Początkujący