Ubezpieczenie bez prawa jazdy

21 Mar 2013, 15:19

Mam takie pytanko, obecnie posiadam prawo jazdy kat. B1 a za miesiąc mam egzamin na B, mam okazje kupić samochód i niestety muszę go zarejestrować na siebie. Wiem że przy rejestracji nie ma problemu jednak co z OC wiem że będzie bardzo wysokie, jednak samochód co zamierzam go kupić ma oc opłacone prawie do końca roku, czy to ubezpieczenie będzie cały czas ważne jak go kupię? Bo jeżeli tak do końca roku raczej zdam prawko i wtedy było by lepiej już :)) Z góry dzięki za odpowiedź.
Matredbull
Obserwowany

Auto: Twingo
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

21 Mar 2013, 21:32

jezeli auto ma wazne ubezpieczenie to po jego zakupie bierzesz umowe,ubezpieczenie i idziesz do ubezpieczalni w ktorej jest ubezpieczone auto. okazujesz umowe kupna auta i mowisz ze chcesz przepisac ubezpieczenie na swoje nazwisko i tyle i auto jes ubezpieczone wtedy na ciebie do dnia do ktorego jest wazne. pozniej do wydziału komunikacji przerejestrowac auto
kempiniak
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2007
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: mitsubishi L200
Silnik: 2,5 did 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Mar 2013, 09:44

Oczywiście w ubezpieczalni musisz powiedzieć, że nie masz prawka i nie będziesz tym samochodem jeździł. A jak już będzie ktoś jeździł, to będzie to np. ojciec, matka itd. Najlepiej by było, żeby była to osoba powyżej 21 roku życia. Wówczas taniej policzą ci rekalkulację składki i może mniej będziesz musiał dopłacić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne