OC nie opłacane przez 5 lat

27 Lut 2013, 03:45

Mam takie pytanie. Ojciec nie opłacał samochodu przez 5 lat, czy trzeba zapłacić w tył te wszystkie lata, czy to minie?
capitalism
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 01 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi 80cc B2
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

27 Lut 2013, 15:18

zapewne tak, wiec najlepiej zrobić fikcyjną sprzedaz
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2013, 16:46

Jak samochód był przez ten czas zarejestrowany, to prędzej czy później dojdą do tego. Ja skłaniałbym się, że teraz to już raczej prędzej - ruszył nowy sysytem, działa coraz sprawniej i coraz więcej jest wyłapywanych samchodów zarejestrowanych a nie opłaconych. A stawki za brak OC rosną.
Moim zdaniem, to jak najszybciej udać się do ubezpieczyciela, gdzie auto było ubezpieczone i zapytać go, co z tym zrobić. Ubezpieczenie, jeżeli nie zostało wypowiedziane, powinno było przejśc automatycznie na następny okres. Nie pamiętam jak to było, jak właściciel nie zapłacił tego ubezpieczenia w jednym okresie, to czy później nadal przechodziło na kolejny okres.
Jak nie da się tego załatwić u ubezpieczyciela, to jak dobrze pamiętam za każdy rok braku ubezpieczenia jest 500 euro kary za samochód osobowy. Reguluje to chyba art. 88 ustawy o ubezpieczeniach.
Jeżeli tak jest, to warto zastanowić się nad propozycją kolegi wyżej. Tyle tylko, że kazdą sprzedaż i kupno nalezy zgłosić w WK i wnieść ewentualną opłatę skarbową. Nie wiem jak z tym się uporasz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...