Ubezpieczenie, brak opłaconego OC od 2011-10 r.

14 Lut 2013, 16:17

Jeśli temat był już omawiany proszę o link, i przepraszam za nowy.

A więc moja ciotka i wujek mają samochód który chcę zarejestrować na siebie, tzn. kupic, rzecz w tym, że nie ma opłaconego OC od 2011-10 r. Samochód stał długo nieużywany i nikt się nim nie interesował, nie ma też aktualnego przeglądu. Tak więc czy można wypowiedzieć umowę u ubezpieczyciela, i przerejetrować go itd., czy moze trzeba zapłacić zaległe za oc?

P.S. nie wiem czy dostali oni jakąś kare pieniężną; wiem jedynie ze dostawali upomnienia iż należy zapłacić, nie wiem nic więcej o tym ;)
plecho94
Nowicjusz

Miejscowość: Ełk

14 Lut 2013, 18:03

Jeżeli samochód nie ma ubezpieczenia, to w dniu kiedy go kupisz musisz podpisać umowę ubezpieczenia. Po podpisaniu umowy OC ( pamiętaj o tym, żę nie możesz nigdzie tym samochodem jechać, dopóki nie podpiszesz umowy ubezpieczenia - nawet 100 metrów nie możesz przejechać ), jedz na stację diagnostyczną i zrób przegląd. A potem musisz jechać do WK przerejestrować, a potem znowu do ubezpieczyciela spisać aneks do umowy, ponieważ zmienia się tablice i zmieni się właściciel. Jak pójdziesz najpierw do WK to nic nie załatwisz bo tam żadają aktualnego ubezpieczenia OC. No i oczywiście musisz zapłacić podatek jeżeli wartośc rynkowa samochodu jest powyżej 1000 zł. Chyba, że kupujesz w komisie.
Co do zaległego OC to zapytaj u ubezpieczyciela, ponieważ kiedyś w OWU była klauzula, że za niezapłacone OC odpowiedzialność ponoszą obie strony czy coś takiego. A nie wiem czy coś się w tym nie zmieniło.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000