Ubezpieczenie OC

13 Sie 2008, 09:26

Witam!

Mam pytanko odnośnie OC, ponieważ jestem "świeżym" kierowcą to niezbyt się w tym orientuję i stąd moje pytania. :roll:
-Czy osoba jako druga(drugi użytkownik pojazdu) w polisie ubezpieczeniowej nabiera również zniżek?
-Jeśli ja jako drugi kierowca w polisie ubezpieczeniowej spowoduje jakąś kolizję to czy właściciel polisy traci jakieś zniżki, jeśli tak to ile? Zakładając, że ja nie posiadam żadnych zniżek, a właściciel polisy ma 60% zniżki.

Z góry dzięki za odp!
Pozdrawiam!
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Piekła Rodem ;)

13 Sie 2008, 14:22

Tak się składa, że w temacie jestem na bieżąco, właśnie dziś ubezpieczyłem samochód.

Druga osoba w polisie stażem bezszkodowej jazdy pracuje na swoje zniżki, za każdy bezszkodowy rok przysługuje 10% (być może wartość ta jest zmienna w zależności od towarzystwa ubezpieczeniowego)

Jeśli spowodujesz jakąś kolizję to współwłaściciel polisy, któremu przysługuje 60% zniżek traci 5-15% zniżki w zależności od towarzystwa ubezpieczeniowego, przekonałem się o tym osobiście. Raz było to 5% a innym razem 10%, nie wiem od czego to zależy. Jest jeszcze jeden minus dla posiadacza zniżki 60%, traci on zniżkę na wszystkie pojazdy, które są na niego zarejestrowane lub których jest współwłaścicielem, więc straty mogą być duże o czym też przekonałem się na własnej skórze.

Jest jeszcze jeden haczyk, jeśli masz poniżej 25 roku życia musisz zapłacić kilkudziesięciuprocentową zwyżkę za wiek. U pośrednika ubezpieczeniowego dowiedziałem się, że najmnijsza zwyżka jest w Polskim Związku Motorowym ale trzeba się do niego zapisać i zapłącić wpisowe, żeby mieć dodatkowe zniżki, niestety nie sprawdzałem tego osobiście, więc nie wiem ile w tym prawdy. Ja ubezpieczyłem się w Commercial Union Direct i w tej firmie było najtaniej razem ze współwłaścielem.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

13 Sie 2008, 15:25

Samochód i tak był by ze współwłaścicielem najprawdopodobniej, to musze sie jeszcze dokładnie dowiedzieć co i jak z tą zwyżką. Dzięki wielkie, sporo mi to wyjaśniło :D
Pozdro :!:
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Sie 2008, 19:37

Zarejestruj na kogoś kto ma więcej niż 25lat. Dużo w tedy zaoszczędzisz.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

15 Sie 2008, 22:53

Fellunio napisał(a):-Czy osoba jako druga(drugi użytkownik pojazdu) w polisie ubezpieczeniowej nabiera również zniżek?

Nie. Owszem samochód który będzie miał jednego nowego kierowcę i doświadczonego kierowcę będzie na to auto zniżka.
Jednak jeżeli Ty chciałbyś kupić drugi samochód i zarejestrować go tylko na siebie to nie masz na niego żadnych zniżek.
-Jeśli ja jako drugi kierowca w polisie ubezpieczeniowej spowoduje jakąś kolizję to czy właściciel polisy traci jakieś zniżki, jeśli tak to ile? Zakładając, że ja nie posiadam żadnych zniżek, a właściciel polisy ma 60% zniżki.

Tak, traci. Najczęściej 10%, ale jak kolega wyżej wspomniał sporo zależy od konkretnego ubezpieczyciela.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sie 2008, 23:16

Nie. Owszem samochód który będzie miał jednego nowego kierowcę i doświadczonego kierowcę będzie na to auto zniżka.
Jednak jeżeli Ty chciałbyś kupić drugi samochód i zarejestrować go tylko na siebie to nie masz na niego żadnych zniżek.

Tylko zniżki nie są na samochód tylko na osobę.
Maki
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...

16 Sie 2008, 12:14

Maki napisał(a):Zarejestruj na kogoś kto ma więcej niż 25lat. Dużo w tedy zaoszczędzisz.

No wiem, o co chodzi i właśnie tak planuje zrobić, bo na mnie samego to są kosmiczne ceny, najlepiej jest właśnie ze współwłaścicielem, ale wtedy ryzyko utraty zniżek jest w razie jakieś kolizji/wypadku.
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Sie 2008, 15:44

Maki napisał(a):

Tylko zniżki nie są na samochód tylko na osobę.

Tak, ale kupując dwa auta Opla i Audi i rejestrując Opla na siebie i np. na ojca będzie zniżka ok. 50-60%. Ale Ty jak osoba młoda rejestrując Audi tylko na siebie będzie płacił normalne zwyżki, mimo, iż na Opla masz zniżkę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Sie 2008, 17:20

Tak, ale kupując dwa auta Opla i Audi i rejestrując Opla na siebie i np. na ojca będzie zniżka ok. 50-60%. Ale Ty jak osoba młoda rejestrując Audi tylko na siebie będzie płacił normalne zwyżki, mimo, iż na Opla masz zniżkę.

Z tym masz racje.

No wiem, o co chodzi i właśnie tak planuje zrobić, bo na mnie samego to są kosmiczne ceny, najlepiej jest właśnie ze współwłaścicielem, ale wtedy ryzyko utraty zniżek jest w razie jakieś kolizji/wypadku.

A jeszcze taniej to by wyszło jak byś wcale na siebie nie rejestrował tylko na osobę powyżej 25lat.
Maki
Początkujący

17 Sie 2008, 00:43

Maki napisał(a):A jeszcze taniej to by wyszło jak byś wcale na siebie nie rejestrował tylko na osobę powyżej 25lat.

Tak, ale jeśli nie byłem brany pod uwagę w polisie w razie kolizji/wypadku na jakąś tam daną kwotę muszę pokryć ją lub jakąś jej część i jakaś kara podobno pieniężna jest, coś tak słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy jest.

No i jeszcze myślałem żeby mi zniżki powoli leciały :lol:
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Sie 2008, 13:02

No i jeszcze myślałem żeby mi zniżki powoli leciały

Ale zapewniam cię że więcej zapłacisz za zwyżkę niż zyskasz za te zniżki. Ja już to kalkulowałem dlatego zarejestrowałem samochód na mamę (która nie posiada prawa jazdy)
Maki
Początkujący

17 Sie 2008, 14:52

No w sumie też to jest jakaś opcja, muszę zobaczyć ile ubezpieczenie na moją mame wyjdzie, czy będzie duża różnica :) Dzięki wielkie za podpowiedź :D
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 08:46

Witam!
Mam jeszcze parę pytanek, bo już zgłupiałem w tym wszystkim :lol:
-Czy osoba na umowie kupna/sprzedaży musi być w dowodzie rejestracyjnym właścicielem samochodu?
-Czy kupując samochód z tej samej gminy muszę go przerejestrowywać? Chodzi mi tu o tablice rejestracyjne , czy musze je zmieniać?
-Czy polisa ubezpieczeniowa może być na inną osobę, nie będąca właścicielem w dowodzie rejestracyjnym?
-Czy w tych wszystkich urzędach brany jest pod uwagę adres zamieszkania czy zameldowania? Bo kiedyś był zameldowania, a teraz podobno się zmieniło?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi!
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 10:28

Postaram się odpowiedzieć

-Czy osoba na umowie kupna/sprzedaży musi być w dowodzie rejestracyjnym właścicielem samochodu?

Jeżeli w umowie jest dwóch współwłaścicieli, to oboje muszą być w dowodzie rejestracyjnym, ale nie ma to znaczenia w jakiej kolejności, oboje są współwłaścicielami w równych częściach, chyba, że umowa stanowi inaczej. Jeżeli natomiast w umowie jest jeden właściciel, załóżmy Pan X, to w dowodzie rejestracyjnym nie może figurować jako właściciel Pan Y, czyli zupełnie ktoś inny, rejestruje się samochód na podstawie umowy i raczej nie da się uczciwie tego ominąć.

-Czy kupując samochód z tej samej gminy muszę go przerejestrowywać? Chodzi mi tu o tablice rejestracyjne, czy musze je zmieniać?

Tablic nie trzeba zmieniać w przeciwieństwie do dowodu rejestracyjnego

-Czy polisa ubezpieczeniowa może być na inną osobę, nie będąca właścicielem w dowodzie rejestracyjnym?

Według mnie nie może być.

-Czy w tych wszystkich urzędach brany jest pod uwagę adres zamieszkania czy zameldowania? Bo kiedyś był zameldowania, a teraz podobno się zmieniło?

Jeżeli chodzi o rejestrację pojazdu, to brany jest adres zameldowania, czyli ten, który jest w dowodzie osobistym i w umowie kupna-sprzedaży.[/i][/quote]
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

19 Sie 2008, 10:38

Aha rozumiem, a to w taki razie czy drugi właściciel(współwłaściciel pojazdu) może wykupić na ten samochód polisę ubezpieczeniową? :roll:
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika