Ubezpieczenie , c klasa , 280 , 1994 r

01 Kwi 2012, 14:11

Witam , mam do was pewne pytanie. Mianowicie mam 18 lat , niedługą odbiorę prawo jazdy i myślę nad kupnem mercedesa klasy C , o pojemności 2800 cm3 193 km. Rok produkcji to 1994. Mercedes należy w tym momencie do mojego kolegi który płaci za niego 1100 zł ubezpieczenia. Chce mi go sprzedać , i wytłumaczcie jak to jest... , skoro on mnie przekonuje że jak kupie od niego ten samochód to będę płacił też coś koło 1100 zł. Będę wtedy bardzo świeżym kierowcą bo prawo jazdy będę posiadał coś koło miesiąca. Jak to jest , czy istnieje taka ewentualność. Tłumaczy mi tym że mu coś przysłali z PZU...
dzamper94
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 04 1994
Auto: mercedes c

01 Kwi 2012, 15:11

Witam..najlepiej popytaj w kilku ubezpieczalniach..tzn podaj rok pojemnosc itd i spytaj ile bedziesz musial placic za to auto..popytaj przed zakupem zebys pozniej nie byl zaskoczony wysokoscia polisy.
Z tego co wiem ze swojego doswiadczenia jak ubezpieczalem auto to w pzu bylo najdrozej ale moze cos sie zmienilo...sprawdz sam.
Ja od bmw 520 majac 60% znizki mialem placic 960zl na rok...auto stalo na dziadka i to on mial te znizki a ja bylem wspolwlascicielem.
Ponadto auto jak kupisz to razem z ta polisa czyli jak twoj kumpel ma w pzu to przejmiesz polise w pzu...mozesz jednak z niej zrezygnowac jesli znajdziesz gdzies firme ze bedziesz placil mniej...musisz tylko po zakupie auta pojsc do pzu i wymowic polise pod pretekstem ze poprostu masz gdziesz tansz polise i chcesz zmienic..wtedy w pzu napiszesz umowe wypowiedzenia i mozesz ubezpieczyc w innej firmie..
JA proponuje INTER-RISK poszukaj na necie moze gdzies w twojej okolicy jest siedziba tej firmy ja u siebie taka znalazlem i przy 60% znizki placilem za ta bmke 460zl na rok..dlatego przed kupnem warto popytac i poszukac taniego ubezpieczyciela...Bo rozumiem ze chcesz samo OC placic?
Dizio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002

01 Kwi 2012, 19:33

dzamper94 napisał(a):Będę wtedy bardzo świeżym kierowcą bo prawo jazdy będę posiadał coś koło miesiąca. Jak to jest , czy istnieje taka ewentualność. Tłumaczy mi tym że mu coś przysłali z PZU...

Ile kolega ma lat i ile może mieć zniżek?
Duży silnik, na moje oko to na Ciebie samego nie zejdziesz z OC poniżej 1500 zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2012, 19:43

dzamper94 napisał(a):skoro on mnie przekonuje że jak kupie od niego ten samochód to będę płacił też coś koło 1100 zł.

Nie masz najmniejszej szansy tylko tyle placic.... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Kwi 2012, 23:04

Jako młody kierowca dostaniesz zwyżkę (zniżka obowiązuje po dwóch latach posiadania prawka), nie masz jeszcze 25 lat więc znów dostajesz zwyżkę i żeby było ciekawiej za samochód z 94 roku najprawdopodobniej też dostaniesz kolejną zwyżkę, do tego dojdzie pojemność ponad 2l. Na 1100 nawet bym nie liczył. Zależy gdzie jesteś zameldowany ale 1500 to raczej bardzo optymistyczna wersja.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995