Ubezpieczenie dla osiemnastolatka

15 Sie 2020, 15:46

Witam, poszukuję sposobu by ubezpieczyć swój przyszły samochód. Prawo jazdy zdobyłem w lipcu tego roku. Przeszukując lokalne ogłoszenia motoryzacyjne z mojego regionu wpadł mi w oko Seat Leon 1.4 2001 rok sprowadzony z Niemiec. Jednak jak na niewielką pojemność silnika porównywarki oc pokazują mi absurdalnie duże kwoty podobne do obliczeń silników o większej pojemności (podejrzewam, że może to być kwestia tego, iż samochód jest o rok starszy ode mnie, ewentualnie świeżo sprowadzony z zachodniej granicy???). Rozmyślałem również nad wpisaniem mojej mamy jako jedynego właściciela, bądź współwłaściciela, choć nie wiem czy to cokolwiek może dać. Mama rocznik 64, bez historii prowadzenia pojazdów, bo nigdy prawa jazdy nie zrobiła, za to posiada umiarkowany stopień niepełnosprawności. I tutaj pojawia się moje pytanie jak najlepiej ubezpieczyć samochód aby nie płacić ogromnej kwoty ale również powoli zbierać doświadczenie za kierownicą, aby w przyszłości składki dla mnie był mniejsze.
Serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc ;)
gadzina720
Nowicjusz

17 Sie 2020, 12:48

W Twoim przypadku najlepiej by było kupić samochód na współwłasność z kimś kto już ma prawo jazdy i zniżki. W przypadku twojej Mamy pewnie po jej dopisaniu nie będziesz miał dużej różnicy więc taki zabieg raczej nie opłaca się tym bardziej że ona nie ma żadnej historii OC.

Próbowałeś zadzwonić z ciekawości do jakiegoś agenta żeby wyliczył Ci składkę czy tylko korzystałeś z kalkulatorów?

gadzina720 napisał(a):I tutaj pojawia się moje pytanie jak najlepiej ubezpieczyć samochód aby nie płacić ogromnej kwoty ale również powoli zbierać doświadczenie za kierownicą, aby w przyszłości składki dla mnie był mniejsze.
To co napisałem tu innej możliwości nie ma. Najlepszą opcją jest współwłasność i ciągłość ubezpieczenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2020, 00:56

Rokiko napisał(a):
Próbowałeś zadzwonić z ciekawości do jakiegoś agenta żeby wyliczył Ci składkę czy tylko korzystałeś z kalkulatorów?

Jak na razie korzystałem z samych kalkulatorów. Podejrzewałem, że dla rencisty ubezpieczenie może wyjść mniejsze, ale w takim razie zostaje mi tylko zadzwonić i się dowiedzieć
gadzina720
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić auto przed zakupem?
    Kupno używanego samochodu to inwestycja, która wymaga szczególnej uwagi. Przed dokonaniem zakupu należy dokładnie skontrolować wiele elementów. Zaniedbanie któregoś kroku może skończyć się przykrą ...