Ubezpieczenie i rejestracja auta.

22 Kwi 2018, 09:15

Witam !
Mam problem ze znajomością przepisów dotyczących ubezpieczenia OC. Mam obecnie Poloneza zarejestrowanego do 10.10. 2018 r. i z ubezpieczeniem w Link4 ważnym do 30.06.2018 r. Teraz kupiłem Audi 80 1994 r z ważną rejestracją do 18.05.2018 r i ubezpieczeniem do 13.08.2018 r. Teraz rejestrując Audi, aby zrezygnować z ubezpieczenia Poloneza muszę go wyrejestrować - tak mi się wydaje - ale Audi chcę zarejestrować z obecnymi numerami tablic, które są przypisane do samochodu i ubezpieczyć też w LINK4. Jak to wszytko załatwić aby było zgodnie z przepisami i abym nie ponosił zbędnych kosztów. Wiadomo, że teraz firmy ubezpieczeniowe próbują klienta naciągać nie zawsze zgodnie z prawem.
Bardzo, bardzo proszę o pomoc w tej kwestii za co będę niezmiernie wdzięczny.
Nornik56
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 1970
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Polonez 1991
Silnik: 1,5 74KM
Paliwo: Benzyna

22 Kwi 2018, 10:28

Złomujesz Poloneza (bo tylko w taki sposób możesz go wyrejestrować) zaświadczenie z kasacji wysyłasz do Link4.
Przerejestrowujesz Audi (to czy nr rej zostaje czy nie o tym decyduje wydział komunikacji), potem zawierasz nową umowę ubezpieczeniową w Link4 chodz warto też spawdzić inne firmy ub bo może okazać się taniej.
Wszystko musisz załatwić najpóźniej miesiąc przed końcem dotychczasowej polisy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Kwi 2018, 13:18

Czy załatwienie formalności najpóźniej miesiąc przed końcem terminu polisy dotyczy kupionego Audi czy również poloneza ? Audi ma termin ubezpieczenia do 13.08.2018 r. A jeżeli mieszkam w domu jednorodzinnym z ogrodem z ogrodzeniem to muszę koniecznie go złomować czy może wystarczy taki fakt zgłosić w Wydziale Komunikacji ?
Nornik56
Nowicjusz

22 Kwi 2018, 13:49

Nornik56 napisał(a): A jeżeli mieszkam w domu jednorodzinnym z ogrodem z ogrodzeniem to muszę koniecznie go złomować czy może wystarczy taki fakt zgłosić w Wydziale Komunikacji ?

Nie ma żadnych argumentów.....
Żeby wyrejestrować trzeba zezłować innych możliwości nie ma
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Kwi 2018, 13:58

Serdecznie dziękuję miłemu koledze za informację. No i mam problem - aby zachować Poloneza do sprzedaży (zrobiłem w nim mnóstwo rzeczy, silnik, częściowo blacha, nowe 4 zaciski, sprzęgło, amortyzatory, drążki kierownicze i szereg innych) - za złomowanie nie wezmę więcej jak 100 zł, a włożyłem ok.6000 zł. Oczywiście takiej kwoty nie dostanę, ale 2000 zł już sądzę że tak. Lub 2 możliwość, dokąd go nie sprzedam płacić ubezpieczenie. Uważam takie przepisy za bardzo krzywdzące, chociaż pewnie ma to służyć temu, aby stare samochody nie zaśmiecały dróg i ulic.
Nornik56
Nowicjusz

22 Kwi 2018, 14:28

No to szybko wystawiaj go w internet aby go sie pozbyć jak najszybciej przed upływem terminu kolejnej składki. Za brak oc są bardzo wysokie kary nawet 4 tyś......
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Maj 2018, 08:49

Z własnego doświadczenia wiem, że z tymi formalnościami jest dużo niezrozumiałych zasad. Informacji w Internecie jest mnóstwo, ale komu wierzyć? Czytałam bardzo często dwie różne opinie (żeby tylko dwie) na ten sam temat i nie wiadomo kogo już słuchać :D Dlatego warto posiłkować się artykułami pisanymi przez specjalistów. No i wiadomo przynajmniej, że mamy rzetelną informację wtedy. https://confronter.pl/pl/blog/finanse-a ... kupie-auta - tutaj zostawiam poradnik, który pomógł mi dopełnić formalności przy kupnie samochodu. :) Dajcie znać, czy macie zapisane jakieś fajne teksty na temat rejestracji przyczep, bo jestem w trakcie kupowania.
ruda2114
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 10 2007
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 2,0
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001