Ubezpieczenie krótkotrwałe.

13 Gru 2018, 23:14

Witam. Mam takie pytanie,otóż mam autko sprowadzone z Niemiec ,na ubezpieczenie póki co nie mam ,ale doczytałem się ciekawej sprawy ,otóż ponoć jest opcja na krótkotrwałe ubezpieczenie .TERAZ PYTANIA :
-Czy na to wszystko potrzebne są przetłumaczone PAPIERY?
-Czy od razu po przyjściu i podpisaniu papierów można jeździć autem?
-Czy do tego zabiegu potrzebny jest główny właściciel auta ,czy współwłaściciel może również bez problemu ?
asas
Nowicjusz

13 Gru 2018, 23:32

asas napisał(a):Czy na to wszystko potrzebne są przetłumaczone PAPIERY?
nie, tylko umowa kupna i dowód samochodu

asas napisał(a):Czy od razu po przyjściu i podpisaniu papierów można jeździć autem?
nie ponieważ auto jest w tej chwili wyrejestrowane więc nie dopuszczony do ruchu nawet jak masz ubezpiecznie i badania

asas napisał(a):Czy do tego zabiegu potrzebny jest główny właściciel auta ,czy współwłaściciel może również bez problemu ?

współwłaściciel też jest właścicielem auta więc bez problemu, jest jeszcze takie coś jak ubezpieczony i ubezpieczający więc i nawet sąsiada możesz wysłać.

Trzeba też nadmienić że takie ubezpieczenie może trwać nie dłużej jak 30 dni i można wykupić je tylko raz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2018, 23:39

Chwila chwila ,czyli koniec końców można jeździć po opłaceniu tego ? Bo napisałeś,że nie można,ponieważ auto jest wyrejestrowane i to jest fakt,bo nie było rejestrowane w Polsce jeszcze z tego co mi wiadomo .W takim razie po co komu płacenie takiegoż ubezpieczenia,skoro i tak nie można się poruszać autem ?Auto stoi na niemieckich blachach ,to oznacza,że nie jest zarejestrowane ,tak ?
asas
Nowicjusz

13 Gru 2018, 23:42

asas napisał(a):Auto stoi na niemieckich blachach ,to oznacza,że nie jest zarejestrowane ,tak ?
nie bo takie blachy są lewe i sprzedający celowo wprowadza klienta w błąd że można takim autem wracać na kołach a fakt jest inny. Auta w niemczech idące na export są wyrejestrowane z automatu. Takie auto nie jest dopuszczone do ruchu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2018, 23:43

Aha i pytanie ,jeśli nie można (zakładam już z góry,żeby nie robić spamu) to mogę kupić to ubezpieczenie ,a później zarejestrować auto ? Ile kosztuje rejestracja auta? I czy ten zabieg jest możliwy w ogóle podczas posiadania tego ubezpieczenia?Bo po 30 dniach i tak i tak będę musiał zarejestrować,oraz opłacić wszystko
asas
Nowicjusz

13 Gru 2018, 23:50

teoretycznie ubezpieczenie wykupujesz w dniu zarejestrowania auta. Nieofecjalnie polecę Ci przekalkulowania sobie składki ubezpieczeniowej na to konkretne auto w której firmie wyjdzie najkorzystniej i jeżeli chcesz to sobie weź w tej firmie te 30 dniowe a jak zarejestrujesz to wykupisz u nich pełną polisę, koszty rejestracji są ogólnodostępne w necie, szukajka nie gryzie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2018, 23:53

Dziękuje Ci bardzo ,pomocny bardzo ,szybkie odpowiedzi ,złoty mod . Pozdrawiam :) Piwko leci do Ciebie :piwo:
asas
Nowicjusz

15 Gru 2018, 22:18

asas napisał(a):otóż ponoć jest opcja na krótkotrwałe ubezpieczenie

tak jest , tylko dla firm, albo inaczej: dla osób prowadzących działalność gospodarczą.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Gru 2018, 22:36

Ostatnio trochę głośno o tych ubezpieczeniach się zrobiło :/
https://autokult.pl/32653,30-dniowe-pol ... nsekwencji
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna