Zakup = zwrot - pytanie.

13 Gru 2018, 22:34

Witam,
* Jak wygląda procedura zwrotu samochodu z ukrytą wadą? Byłem porozmawiać ze sprzedającym na temat jego sprzedaży i zgodził się przyjąć auto. Samochód był zakupiony na fakturę VAT.
* Czy jeżeli był wykonany podstawowy starter po zakupie to czy jest możliwość żądać zwrotu chociaż połowy kwoty za wymiany + za części? Oczywiście mam faktury na części oraz dowody zapłaty za robotę.
* I jak wygląda to jeśli był to samochód sprowadzony i został na mnie zarejestrowany i ubezpieczony?
Proszę bez zbędnych komentarzy (hejtow). Starałem się wyszukać czegoś na ten temat google, ale niestety nie mogłem nic znaleźć.
Koko321
Nowicjusz

13 Gru 2018, 22:37

Koko321 napisał(a):Czy jeżeli był wykonany podstawowy starter po zakupie to czy jest możliwość żądać zwrotu
sprzedający nie ma obowiązku Ci za to zwrócić, co najwyżej dobrowolnie możecie się dogadać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2018, 22:42

Dobrze rozumiem, a jeżeli auto zostało zakupione jako sprowadzone, zarejestrowane na mnie i opłacone OC, to należy mi sie coś czy również jest to kwestia dogadania?
I jak wygląda procedura zwrotu? Rozumiem że jest coś spisywane i dalej gdzieś się to zgłasza?
Koko321
Nowicjusz

13 Gru 2018, 23:09

teraz to kwestia jak sprzedający postąpi, czy wykona zwrot czy odkupi. OC możesz wycofać a jeżeli chodzi o rej to nic nie zrobisz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2018, 23:22

Rozumiem wszystko :) chciałbym zadać jeszcze ostatnie pytania. Czy jeżeli uzna, że odkupi to będę musiał odprowadzić podatek od wzbogacenia? Czy jeżeli jest taka sama kwota na umowie VAT i nowej to nie będzie trzeba? I czy jeżeli dokona zwrotu to również jak w poprzednich?
Koko321
Nowicjusz

13 Gru 2018, 23:44

Tu się nie wypowiem bo poprostu nie wiem jak to będzie potraktowane w świetle prawa.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2018, 23:54

Dobrze rozumiem, ale dziękuję za wyjaśnienie wszystkich moich pytań :)
Koko321
Nowicjusz

15 Gru 2018, 22:15

Koko321 napisał(a):Czy jeżeli jest taka sama kwota na umowie VAT i nowej to nie będzie trzeba?

W takim przypadku nie będzie podatku dochodowego.

Jeżeli wykażesz że sprzedałeś z zyskiem to od różnicy jest 18% podatku dochodowego.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

16 Gru 2018, 10:08

ale do Urzędu Skarbowego muszę się udać i tak? Wczoraj z tym sprzedającym spisaliśmy umowe KS i jest taka sama kwota na niej jak przy moim zakupie
Koko321
Nowicjusz

16 Gru 2018, 11:53

To nie musisz nigdzie zgłaszać, jeżeli by był wykazany zysk to się na PICIE-37 przy rozliczeniu rocznym to robi.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie