Ubezpieczenie na nowy samochód

10 Wrz 2013, 10:33

W ciągu 2 miesięcy będę kupował nowy samochód (może pozostanę przy Kia albo pomyślę o Toyocie) i myślę też nad sprawa ubezpieczenia. Każdy salon oferuje przy okazji zakupu jakieś ubezpieczenie i jest ono korzystne (np. Kia ma takie: http://www.kia.com/pl/dealers/mgt/ofert ... nia/?d=mgt ). Ale pytanie czy nie lepiej jednak porozglądać się po rynku i wziąć ubezpieczenie poza salonem. Po rozglądzie znajomych którzy mają polisy na auta myślę albo o Liberty albo o Link 4 bo tam chyba mają dobre warunki. I teraz pytanie czy wiecie może czy taka "zewnętrzna" polisa może być korzystniejsza niż "wewnętrzna" w salonie, w którym będę brał samochód czy jednak brać ubezpieczenie w salonie i się nie zastanawiać bo nic lepszego mi nikt nie zaoferuje? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to będę wdzięczny za jakieś porady.
RadekSmil
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Kia Ceed
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

10 Wrz 2013, 10:45

Zawsze możesz rozejrzeć się za takim ubezpieczeniem na własną rękę, ale z doświadczenia wiem że kolega kupując nowe auto nie znalazł lepszej oferty od tej salonowej.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Wrz 2013, 15:35

Nic lepszego niż oferta salonu na pierwsze ubezpieczenie nie znajdziesz. Zastanawiać można się później, przy kolejnych ubezpieczeniach.

Inna sprawa jest taka, że przy AC, Assistance nie zawsze opłaca się za wszelką cenę szukać oszczędności i warto wybrać takiego ubezpieczyciela, który później w razie potrzeby nie będzie robił problemów np. z wypłaceniem odszkodowania.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

11 Wrz 2013, 10:39

Z tymi salonowymi ubezpieczeniami, nie jest tak fajnie do końca. Zanim podpiszesz umowę tego ubezpieczenia, zapoznaj się z warunkami ubezpieczenia, a co najważniejsze z zakresem ubezpieczenia - zdarza się dość często, że takie salonowe ubezpieczenia mają o wiele niższą kwotę ubezpieczenia OC oraz NNW jak i AC. I wówczas, po jakimś nieszczęściu może się okazać, że będziesz musiał dopłacać do naprawy swojego albo czyjeś samochodu. A odszkodowania dostaniesz parę groszy. Więc zanim weźmiesz ubezpieczenie salonowe przeczytaj uważnie co podpisujesz. A jeszcze wcześniej warto zapoznać się z warunkami i zakresem ubezpieczenia w jakiejkolwiek innej firmie - Link4, Liberty, PZU i inne. A znając oferty standardowe, będziesz miał porównaie z tym salonowym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000