Ubezpieczenie OC a dwa samochody

11 Sty 2013, 11:51

Witam serdecznie.

Piszę do Was z zapytaniem, czy gdy posiadam dwa samochody, to mogę je ubezpieczyć w dwóch różnych firmach, które oferują ubezpieczenie? Dajmy na to, że mam opla corse ubezpieczoną w TUW (towarzystwo ubezpieczeń wzajemnych) i kupiłem drugie auto Astre i chciałbym ubezpieczyć je w AVIVIE lub w innej firmie. Czy jest taka możliwość?

Corsa jest ubezpieczona już, lecz w tym rzecz, że firma w której ubezpieczona jest nie oferuje rozłożenia płatności ubezpieczenia na 4 raty, a chcieliśmy w taki sposób właśnie ubezpieczyć astrę.
Oczywiście Corsa jest ubezpieczona na ojca i chcemy tak samo zrobić z Astrą, gdyż w moim przypadku ubezpieczenie auta na siebie przedrożyłoby wartość auta ; d.

Pozdrawiam i dziękuje za odp ; ).
shoox
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 1990
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

11 Sty 2013, 19:02

shoox napisał(a):czy gdy posiadam dwa samochody, to mogę je ubezpieczyć w dwóch różnych firmach, które oferują ubezpieczenie?

Możesz i nie ma z tym najmniejszego problemu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Sty 2013, 01:19

To świetnie. Używałem kalkulatora do obliczania OC. Czy wiecie może, które ubezpieczalnie oferują rozłożenie ubezpieczenia na cztery raty?
shoox
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 1990
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

22 Sty 2013, 10:25

Wszystkie ubezpieczenia praktycznie można rozłożyć na raty, ale wtedy suma końcowa OC / AC jest droższa.
jacus19
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Lut 2013, 12:27

Wiesz co miałem kilka aut i też miałem małe problemy z tym bo były w różnych firmach ubezpieczone, w końcu zdecydowałem się skorzystać z usług firmy Polisafe, która w Katowicach i Sosnowcu jest uważana za najlepszą bo ma oferty co najmniej 20 towarzystw i dobiera najlepszy pakiet.
Tomm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 1995
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Lut 2013, 22:43

Tomm napisał(a):Wiesz co miałem kilka aut i też miałem małe problemy z tym bo były w różnych firmach ubezpieczone, w końcu zdecydowałem się skorzystać z usług firmy Polisafe, która w Katowicach i Sosnowcu jest uważana za najlepszą bo ma oferty co najmniej 20 towarzystw i dobiera najlepszy pakiet.

nie wiem, ja tam siedzę cały czas z HDI. Jakieś zniżki za kontynuację czy coś? Nie wiem nie wnikam ale zawsze wychodzi mi najtaniej przy przedłużaniu. Natomiast teściu co roku skacze po ubezpieczycielach i nie sądzę żeby dobrze na tym wychodził.
jacus19
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...