Ubezpieczenie OC a dwa samochody

11 Sty 2013, 10:51

Witam serdecznie.

Piszę do Was z zapytaniem, czy gdy posiadam dwa samochody, to mogę je ubezpieczyć w dwóch różnych firmach, które oferują ubezpieczenie? Dajmy na to, że mam opla corse ubezpieczoną w TUW (towarzystwo ubezpieczeń wzajemnych) i kupiłem drugie auto Astre i chciałbym ubezpieczyć je w AVIVIE lub w innej firmie. Czy jest taka możliwość?

Corsa jest ubezpieczona już, lecz w tym rzecz, że firma w której ubezpieczona jest nie oferuje rozłożenia płatności ubezpieczenia na 4 raty, a chcieliśmy w taki sposób właśnie ubezpieczyć astrę.
Oczywiście Corsa jest ubezpieczona na ojca i chcemy tak samo zrobić z Astrą, gdyż w moim przypadku ubezpieczenie auta na siebie przedrożyłoby wartość auta ; d.

Pozdrawiam i dziękuje za odp ; ).
shoox
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 1990
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

11 Sty 2013, 18:02

shoox napisał(a):czy gdy posiadam dwa samochody, to mogę je ubezpieczyć w dwóch różnych firmach, które oferują ubezpieczenie?

Możesz i nie ma z tym najmniejszego problemu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Sty 2013, 00:19

To świetnie. Używałem kalkulatora do obliczania OC. Czy wiecie może, które ubezpieczalnie oferują rozłożenie ubezpieczenia na cztery raty?
shoox
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 05 1990
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

22 Sty 2013, 09:25

Wszystkie ubezpieczenia praktycznie można rozłożyć na raty, ale wtedy suma końcowa OC / AC jest droższa.
jacus19
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Lut 2013, 11:27

Wiesz co miałem kilka aut i też miałem małe problemy z tym bo były w różnych firmach ubezpieczone, w końcu zdecydowałem się skorzystać z usług firmy Polisafe, która w Katowicach i Sosnowcu jest uważana za najlepszą bo ma oferty co najmniej 20 towarzystw i dobiera najlepszy pakiet.
Tomm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 1995
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1,9 tdi
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Lut 2013, 21:43

Tomm napisał(a):Wiesz co miałem kilka aut i też miałem małe problemy z tym bo były w różnych firmach ubezpieczone, w końcu zdecydowałem się skorzystać z usług firmy Polisafe, która w Katowicach i Sosnowcu jest uważana za najlepszą bo ma oferty co najmniej 20 towarzystw i dobiera najlepszy pakiet.

nie wiem, ja tam siedzę cały czas z HDI. Jakieś zniżki za kontynuację czy coś? Nie wiem nie wnikam ale zawsze wychodzi mi najtaniej przy przedłużaniu. Natomiast teściu co roku skacze po ubezpieczycielach i nie sądzę żeby dobrze na tym wychodził.
jacus19
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...