REKLAMA
Witam,
Mam pytanie odnośnie samochodu sprowadzonego z Irlandii.
Zakupiłem samochód Opel Vectra C w Polsce, lecz na Irlandzkich rejestracjach- czyli niezarejestrowany; problem polega na:
- samochód został kupiony przez Polaka zamieszkującego w Irlandii, lecz ma dowód osobisty Polski, a zagranicą prawdopodobnie czasowe zameldowanie- lecz użytkowany przez jego znajomego, który na ten samochód pieniądze wyłożył- kolega użytkował samochód, wrócił do Polski, przerobił kierownicę z prawej na lewą stronę- Ubezpieczenie i Przegląd jest na kolegi (tego co nie jest właścicielem samochodu, tylko go użytkuje i jednym słowem go kupił)- samochód jeździ w PL od zeszłego roku (lato 2012); [w skrócie wyjaśniłem sytuację]
Teraz problem polega na:
umowa kupna- sprzedaży tego samochodu:
- na umowie kupna sprzedaży musi być prawny właściciel (czyli osoba która zamieszkuje w Irlandii), jaki ma być WPISANY ADRES SPRZEDAJĄCEGO? POLSKI CZY IRLANDZKI?
Pośrednik (osoba która widnieje na OC i przeglądzie i użytkuje jego samochód) posiada ksero dowodu osobistego Polskiego;
- Na umowie kupna-sprzedaży pośrednik zalecił wpisanie zagranicznego (Irlandzkiego) miasta, a nie Polskiego- czyli rzeczywistego, dlaczego?
- Na dowodzie rejestracyjnym Irlandzkim widnieje adres Irlandzki rzeczywistego właściciela; lecz nie posiadamy jego dowodu osobistego zagranicznego, tylko Polski; mogą konfigurować dwa adresy? Zagraniczny (zgodny z dowodem rejestracyjnym) i Polski (zgodny z dowodem osobistym)?
- Dokumenty posiadane: Dowód rejestracyjny Irlandzki, Tłumaczenie, Ważny przegląd, Ubezpieczenie; umowa kupno-sprzedaży- czy coś jeszcze jest wymagane do wszystkich urzędów? (u. celny, u.skarbowy,u.miasta) ?
PROSZĘ O PILNĄ PORADĘ PONIEWAŻ ZALEŻY MI NA CZASIE, Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ