Ubezpieczenie OC auta, które zostanie sprowadzone z Francji lub Belgii

16 Lis 2024, 15:57

Dzień dobry , chcę kupić i przywieźć na kołach samochód za granicą . Chcę go zakupić w komisie we Francji lub Belgii . Po zakupie chciałbym nim wrócić do PL . Proszę napiszcie jak to jest z tym ubezpieczeniem : Czy mogę kupić tzw ubezpieczenie krótko terminowe OC i jechać na nim do PL przez Francję i Niemcy ? Czy też muszę poszukać i zakupić takie ubezpieczenie na miejscu ? .
Podobno we Francji nie ma już tablic eksportowych tylko w dowodzie ( Carte Grise ) sprzedający zaznacza że to eksport do PL . Dzięki z góry za odpowiedzi .
praszyk
Obserwowany

17 Lis 2024, 10:09

Autem z fr możesz jeździć na przekreślonym dowodzie przez miesiąc ale tylko na terenie fr, nie wiem jak potraktują Cię inne krajem. Musisz tez pamiętać że se Francji ub jest na osobę a nie na auto także kupując auto musisz je odrazu ubezpieczyć co nie będzie takie proste.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lis 2024, 11:15

Dzięki za odpowiedź , podejrzewam że należy wykupić jeszcze tablice i ubezpieczenie na Niemcy poza ubezpieczeniem w samej Francji , co w sumie już dodając podróż do Francji i te koszty powrotne staje się porównywalne z kosztem lawety .

pozdrowienia
praszyk
Obserwowany