Ubezpieczenie oc- aż tyle?

26 Maj 2016, 18:53

witam, sprawdzałem w internetowych kalkulatorach oc i mnie zaskoczyła kwota jaką muszę zapłacić, ale może coś błędnie wpisywałem i chcę jeszcze się tu zapytać ile mniej więcej zapłacę OC.
moje dane w streszczeniu- wiek 22 lata, 3 lata prawko, brak zniżek, brak wypadków. auto chce kupić astre f classic, 1,4 benzyna/LPG.

kalkulatory pokazują ponad 1600 zł, czy to normalne?
pepegt
Obserwowany

Auto: brak

26 Maj 2016, 20:48

Brak zniżek to nic, pewnie jeszcze zwyżkę masz. Ważne jest też miejsce zamieszkania-duże miasta są droższe. Myślę, że osobiście u agenta możesz wynegocjować trochę niższą stawkę. Bo rozumiem, że nie masz w rodzinie doświadczonego kierowcy, który przyłączyłby Cię do swojego ubezpieczenia :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

27 Maj 2016, 09:02

Niestety, ubezpieczyciele nie traktują łagodnie młodych kierowców, a ostatni ogólny wzrost cen OC też nie ułatwia sytuacji. Ale, nie jest tak, że nic się nie da zrobić ;)
Tak jak napisał yeti65 najlepszym wyjściem byłaby współwłasność auta z doświadczonym kierowcą (tu masz przewodnik o [link do Ubea wygasł]. Taki sposób pozwala na znaczące oszczędności.
Inne wyjście - Ergo Hestia pod marką You Can Drive sprzedaje ubezpieczenia dedykowane dla [link do Ubea wygasł].
Miejsce parkowania, miejsce rejestracji - też mają znaczenie. No i zazwyczaj taniej wyjdzie kupno przez Internet niż tradycyjną drogą.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

30 Maj 2016, 06:54

Ja niestety nie znalazłam ubezpieczenia poniżej 2 tysięcy. Chyba wszystko przemawia na moją niekorzyść - marka samochodu (Audi), mój wiek (25 lat) i to, że to mój pierwszy samochód. No ale co zrobić, nic nie zrobię.
ioannahh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.8 150KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

30 Maj 2016, 14:17

Panowie, zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji ;)
@ pepegt @ioannahh piszcie śmiało na priv a podrzucę Wam parę wskazówek jak obniżyć składkę :naughty:

Pozdrawiam
Maciek
porównywarka OC i AC
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Maj 2016, 14:21

Dzięki, może za rok się przyda - na razie, niestety, kasa świeżo ściągnięta z konta i już nic mi nie pomoże ;)
ioannahh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 10 2009
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.8 150KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...

30 Maj 2016, 14:45

@ ioannahh napisz na spokojnie tydzień/dwa wcześniej i podziałamy w temacie ;)
a co do konta... tak, znam to uczucie :cry: :lol:

Pozdrawiam
Maciek
porównywarka OC i AC
mfind
Aktywny

08 Cze 2016, 15:35

No niestety młody kierowca ma przechlapane jeśli chodzi o wysokość składki. Jak kilka lat temu brałem swoje pierwsze OC to udało mi się zejść do chyba 900 zł bo współwłaścicielem był tata. W sumie to ja byłem współwłaścicielem. Obecne płacę nieco ponad połowę tej kwoty, jestem w Liberty i jestem maksymalnie zadowolony, chociaż przyznaję, nie musiałem walczyć o odszkodowanie bo jeżdżę bezszkodowo
Patryczek
Nowicjusz

Auto: nie mam

08 Cze 2016, 16:33

Najlepszym sposobem na zniwelowanie zwyżki za wiek i okres posiadania prawa jazdy jest współwłaściciel w postaci doświadczonego kierowcy, z pełnymi zniżkami :) ale nie ma też takiej tragedii, bo są ubezpieczyciele, którzy trochę bardziej ulgowo traktują młodych kierowców :yes: dlatego warto sobie porównywać oferty ;)

Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

09 Cze 2016, 11:15

W przypadku współwłasności trzeba jedynie pamiętać, że jeśli młody kierowca spowoduje szkodę, współwłaściciel także straci część swoich zniżek (chyba że wykupi ochronę zniżek). Zatem decyzja o współwłasności nie może być podjęta tylko przez młodego kierowcę - druga strona także musi wiedzieć, czym ryzykuje.
Ubea
Początkujący

10 Cze 2016, 10:36

yeti65 napisał(a):Myślę, że osobiście u agenta możesz wynegocjować trochę niższą stawkę.

U agentów zawsze jest drożej - przecież oni zarabiają na każdym zawartym ubezpieczeniu. I jak myślisz, kto im za to płaci? Ten, co ubezpiecza. Oczywiście dodatkowo jakaś mała premia za pozyskanie klienta. Ale chcąc mieć tańsze ubezpieczenie, należy agentów omijać z daleka. Najtaniej jest zawsze w internecie. Otwiera się porównywarki ubezpieczeń i tam szuka się najtańszej oferty.
co do wieku, to każdy kierowca, do 26 roku życia ma zwyżki za wiek. W każdym TU. Dlatego jak jest możliwośc, to lepiej, żeby mieć kogoś, kto jest starszy i ma zniżki. Do tego nalezy wykupić ubezpieczenie od utraty zniżek. Napewno wyjdzie to taniej, niż zawieranie ubezpieczenia na siebie. No niestety, ale TU uważają, że najwięcej szkód powodują osoby do 16 roku życia. Aczkolwiek nie wiem, czym różni się kierowca, który ma 40 lat i 2 lata prawko, od kierowcy, który ma 25 lat i 6 lat prawko. Kto jest bardziej doświadczony na drodze? Ale TU uważają, że ten co ma 40 lat i 2 lata prawko, jest bardziej doświadczony od tego, co ma te 25 lat i prawko 6 lat...Troszkę to chore jest...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2016, 11:13

@ MotoAlbercik prawdą jest, że porównywarka daje więcej możliwości :)
Tylko, że przy młodych kierowcach bez zniżki ze współwłasnością z doświadczonym, bezszkodowym kierowcą, nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe chcą dawać ochronę utraty zniżki i tu koniecznie trzeba sobie porównać oferty, bo też są różne koszta.

Co do samej polityki ubezpieczycieli wobec młodych kierowców, wszystko bazuje na statystykach.. a z nich wynika, że ta grupa ma najczęściej kolizje i wypadki na drodze ale ABSOLUTNIE nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka. Stawki są niestety astronomiczne w wielu przypadkach, więc warto rozważyć wspomniane wcześniej rozwiązanie.

Stąd też myślę, że telematyka zastosowana w ubezpieczeniach będzie najlepszym sposobem na ocenę ryzyka ubezpieczeniowego i każdy dostanie taką składkę, na jaką zasługuje ;) Pytanie jedynie, czy będzie to miało wpływ na stawki ubezpieczeniowe i ile będą kosztować te rozwiązania ale to pieśń przyszłości :yes:

Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

11 Cze 2016, 15:44

Najlepiej zrobić tak, że jak taki kierowca nie ma tych 26 lat, czyli ma cały czas zwyżki, to samochód niechaj będzie zarejestrowany na kogoś z rodziny, kto ma już ponad 26 lat i ma zniżki i niech on płaci za OC. A do tego wykupić ubezpieczenie od utraty zniżek.
Moja córka tak zrobiła - auto jest na mnie, ja mam zniżki, mam ubezpieczone te zniżki, a ona sobie autem jeździ.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Cze 2016, 09:00

Tylko warto pamiętać, że nawet jeśli młody kierowca nie jest współwłaścicielem auta, to lepiej poinformować ubezpieczyciela, że użytkownikiem samochodu będzie także młoda osoba. Oczywiście podwyższy to nieco koszt OC, ale jeśli ubezpieczyciela się nie poinformuje, a młody kierowca, odpukać, spowoduje jakąś kolizję, to towarzystwo może zakwestionować swoją całkowitą odpowiedzialność. W efekcie może obniżyć wypłacone odszkodowanie o ok. 20%.
Ubea
Początkujący

13 Cze 2016, 10:41

Ubea napisał(a):Tylko warto pamiętać, że nawet jeśli młody kierowca nie jest współwłaścicielem auta, to lepiej poinformować ubezpieczyciela, że użytkownikiem samochodu będzie także młoda osoba. Oczywiście podwyższy to nieco koszt OC, ale jeśli ubezpieczyciela się nie poinformuje, a młody kierowca, odpukać, spowoduje jakąś kolizję, to towarzystwo może zakwestionować swoją całkowitą odpowiedzialność. W efekcie może obniżyć wypłacone odszkodowanie o ok. 20%.

Możesz podać podstawę prawną do tego?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika