Ubezpieczenie oc jako współwłaściciel krok po kroku

26 Sie 2016, 10:03

Witam serdecznie!
Nie znam się na procedurach dlatego proszę o pomoc. Odkupuję od taty samochód- już dowiedziałam się że najlepiej zrobić to w formie częściowej darowizny, dowiedziałam się również jak załatwić formalności w wydziale komunikacji, teraz czas na oc. Ja będę widnieć jako pierwszy właściciel, tato jak współwłaściciel. Jego ubezpieczenie kończy sie pod koniec września. Stąd pytanie jak dokończyć ten proces, od czego zacząć, jaki mam czas na to? Gdy będę juz po wizycie w wydziale komunikacji i będę posiadać tymczasowy dowód rejestracyjny muszę od razu biec do ubezpieczyciela czy mam na to jakiś czas? Co zrobić z obecnym ubezpieczeniem (mojemu tacie jest to obojętne, chodzi o formalności)? Mieszkamy z tatą 170km od siebie, stąd też pytanie czy musimy razem pójść do ubezpieczyciela? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
olawojtka
Obserwowany

Auto: vw touran

26 Sie 2016, 10:07

Mam jeszcze dodatkowe pytania:) czy zalatwiająć ubezpieczenie muszę mieć dokument prawo jazdy? Rok temu zmieniłam nazwisko i jakoś nie po drodze mi do urzędu żeby wymienić dokument na nowy.
olawojtka
Obserwowany

26 Sie 2016, 13:47

Hej :)

zamieszczam link do naszego artykułu, który odpowie w dużej mierze na Twoje pytania(artykuł - [link do mFind wygasł]).

Natomiast co do samych formalności :
Kiedy będziesz mieć już dowód tymczasowy, możesz zacząć szukać nowego ubezpieczenia, nie spotykając się z tatą, tylko przez np. : porównywarkę internetową ;) Wtedy dotychczasowe ubezpieczenie się wypowiada ( osobiście, Pocztą Polską, drogą mailową etc. ) i będziesz już mieć nowe ubezpieczenie, z nowymi danymi.
Do kalkulacji ubezpieczenie potrzebna jest data uzyskania uprawnień do kierowania autem, nie potrzeba dokumentu :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Sie 2016, 08:43

Dziękuję serdecznie za pomoc:)
olawojtka
Obserwowany

29 Sie 2016, 09:29

Nie ma za co! :) Jeśli będą problemy ze znalezieniem odpowiedniej oferty, pisz śmiało na priv.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Sie 2016, 09:14

Zamykając temat - chciałbym zaproponować inne podejście do problemu...
[link wygasł] nie jest porównywarka ubezpieczeń, działa na zasadzie aukcji.
Chcesz zakupić ubezpieczenie? Wypełniasz wniosek a agenci ubezpieczeniowi LICYTUJĄ dla Ciebie ofertę. Na końcu to Ty wybierasz najkorzystniejsza z nich. Co jeszcze wyróżnia Agens? Możesz ubezpieczyć każdy pojazd od Fiata multipla, poprzez skutera wodnego po quada.

Ze swojej strony wszyscy mają gwarancje że ich dane prywatne zostaną zachowane tylko dla nich, a ich użycie jest tylko i wyłącznie w momencie podpisywania umowy z Agentem, który wygrał aukcje.
agens
Nowicjusz

Auto: audi a6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...
    Bezpieczeństwo Volvo S60 w testach zderzeniowych IIHS
    Amerykański instytut bezpieczeństwa IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) przeprowadził nowe testy zderzeń czołowych kluczowych samochodów z segmentu D. W testach wzięło udział m.in. Volvo S60, które ...