Ubezpieczenie OC - pilna porada

07 Paź 2010, 18:04

Witam,

ma pytanie, mianowicie 5 września kupiłem samochód, dzisiaj go przerejestrowałem i poszedłem do PTU (Polskie Towarzystwo Ubezpieczeniowe) aby przepisać umowę na siebie. Umowa zawarta miedzy PTU a byłym właścicielem obowiązuje do lipca 2011 roku, a kwota do zapłaty została rozdzielona na dwie raty (pierwsza rata zapłacona, druga do zapłacenia do 17 grudnia). Gdy byłem w PTU i chciałem przepisać na siebie umowę okazało sie że bede musiał mimo to że umowa jest podpisana na daną kwotę jeszcze dopłacić ponad 500 zł a Pani która mi te informacje przekazywała tłumaczyło to tym że gdybym przyszedł pare dni wcześniej (póki jest to w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy) i kwota była by zapłacona w jednej racie to wtedy bym tego nie płacił. Z tego co mi wiadomo to te 30 dni od dnia zawarcia umowy to są dni kiedy mogę rozwiązać umowę z danym towarzystwem ubezpieczeniowym lub zlecić fakt aby była ona od nowa liczona, ale ja nie chce od nowa obliczać składki. Wg mnie mimo to że mineły te 30 dni i kwota do zapłaty jest podzielona na dwie raty to umowa powinna być normalnie jeszcze na starych warunkach przepisana na mnie i obliczona nowa składka powinna być dopiero po wygaśnieciu tej.

Proszę o pomoc w tej kwesty gdyż nie chce wywalić 500 zł praktycznie w nic

Z góry dziękuje
kamwar1
Nowicjusz

Miejscowość: woj Lubelskie

07 Paź 2010, 19:23

kamwar1 napisał(a):Wg mnie mimo to że mineły te 30 dni i kwota do zapłaty jest podzielona na dwie raty to umowa powinna być normalnie jeszcze na starych warunkach przepisana na mnie i obliczona nowa składka powinna być dopiero po wygaśnieciu tej.

Nie. Zmienił się właściciel samochodu. Wysokośc ubezpieczenia zależy od samochodu, np. jego pojemności silnika, roku produkcji, ale również od właściciela (wieku i posiadanego stażu jako kierowca, nawet od płci). W momencie gdy np. pojazdem jeździ 40 letni pan ryzyko wypadku i konieczności wypłaty odszkodowania jest mniejsza gdy autem jeździ 20 letni chłopak. A że wysokość składki zależy od ryzyka wypadku, to i składka wyższa.

Możesz rozwiązać umowę z PTU i poszukać tańszego ubezpieczyciela, bądź przepisać auto i ponowić rejestrację na współwłaściciela z pełnymi 60% zniżkami.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Paź 2010, 19:37

Czyli nie ma takiego czegos że jeżeli OC opłacił poprzedni właściciel i jest ono do lipca przyszłego roku to przechodzi ono na tych samych na kupującego. Po prost jest zmiana właściciela jest od nowa jest naliczane OC
kamwar1
Nowicjusz

Miejscowość: woj Lubelskie

07 Paź 2010, 20:44

kamwar1 napisał(a):Czyli nie ma takiego czegos że jeżeli OC opłacił poprzedni właściciel i jest ono do lipca przyszłego roku to przechodzi ono na tych samych na kupującego. Po prost jest zmiana właściciela jest od nowa jest naliczane OC

Tak, w przypadku gdyby poprzedni właściciel zapłacił w jednej racie, to Tobie pozostaje tylko dopłata, np. poprzedni właściciel płacił 550 zł rocznie, a Tobie wyliczono na 1000 zł, czyli dopłacić musisz 450 zł, ale w następnym roku płacisz już samodzielnie pełną składkę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Paź 2010, 07:11

To zależy też czasami od towarzystwa. Ja kupowałem auto w styczniu. Sprzedawca miał zapłaconą pierwszą ratę w HDI i powoli zbliżał się termin spłaty drugiej raty. Idąc przepisywać ubezpieczenie na mnie byłem pewien, że będę musiał zapłacić większą kwotę, a okazało się, że w tym towarzystwie ubezpieczenie jest przepisywane bez ponownego naliczania składki.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

08 Paź 2010, 12:26

kamwar1 nie może już zrezygnować z tej polisy ( jak poisał Dishman ) - 5 października minęły te 30 dni...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

10 Paź 2010, 12:38

Po prostu policz sobie która opcja Ci się bardziej opłaca. Podejrzewam że zamiast dopłacać te 500 PLN i mieć OC na parę miesięcy lepiej będzie dołożyć jeszcze trochę i mieć spokój na cały rok.

EDIT: nie doczytałem że kupno było 5 września, teraz to już niestety pozamiatane.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Paź 2010, 09:44

Witam.
Kamwar, pozostaje mi tylko potwierdzić to, co wcześniej pisali m.in.: Dishman i MotoAlbercik.
Po zakupie auta używanego masz 30 dni na poinformowanie dotychczasowego ubezpieczyciela o przedłużaniu bądź nie obowiązującej polisy OC.
Jak piszesz – zdecydowałeś się na ten drugi krok. W chwili kiedy ubezpieczyciel otrzyma od Ciebie taką odpowiedź, może ponownie wyliczyć składkę na nowego właściciela.
I tutaj ważna informacja: to nowe wyliczenie dotyczy okresu ubezpieczenia od daty sprzedaży tego auta przez poprzedniego właściciela (ta zasada wynika z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 31.2) Może ona wzrosnąć lub zmaleć – zależnie od tego czy (i jakie) przysługują Ci na dany moment zniżki lub zwyżki. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania – daj znać, postaram się pomóc.
Ostatnio edytowany przez Ekspert_Link4, 12 Lut 2011, 21:24, edytowano w sumie 1 raz
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lis 2010, 15:20

A ten okres pomiędzy rejestracją auta a aneksem do ubezpieczenia... To jak z nim jest? Można tym autem jeździć?
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów