Samochod firmowy

29 Paź 2010, 13:24

Nie wiem czy odpowiedni dział..

Mam pytanie, chciałbym swój stary samochód oddać bratu, oddać bardziej w cudzysłowiu. Wymyśliliśmy, że samochód mogę zapisać na swoją firmę, a on będzie tankował na fakturkę, tańsze OC, póki nie poodłapie on lepszej roboty to nie będzie zapisywać na siebie. Pytanie jest następujące: czy musze gdzieś to zgłaszać/wydawać pozwolenie na użytkowanie samochodu przez osobę trzecią? Czy też gdy zapisze samochod na firme, to brat - ktory w niej nie pracuje =P - będzie go mógł używać. Jak to będzie wyglądało ze strony prawnej? Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio edytowany przez 4funer, 03 Lis 2010, 17:59, edytowano w sumie 1 raz
4funer
Nowicjusz

Miejscowość: GW

29 Paź 2010, 17:28

Cięzko mi się w tym połapać co napisałeś ale:
1/ Chcesz"podarować"samochód bratu... :?: :?:
4funer napisał(a):Wymyśliliśmy, że samochód mogę zapisać na swoją firmę, a on będzie tankował na fakturkę, tańsze OC,

2/ Ta darowizna ma byc oczywiście fikcyjna,bo w dalszym ciągu samochod ten będzie na stanie Twojej firmy a to ze brat będzie nim jeżdził i nabijał jedynie koszty dla Twojej firmy... :?: :?:
4funer napisał(a): Czy też gdy zapisze samochod na firme, to brat - ktory w niej nie pracuje =P - będzie go mógł używać.

Na to pytanie odpowiedz sobie sam... :!: :!: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Paź 2010, 17:50

to nie ma być darowizna,
brat ma jeżdzić jego autem które jest na firme i brać FV
co oczywiście jest sprzeczne z prawem
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Paź 2010, 18:14

pocieszny napisał(a):to nie ma być darowizna

O tym to ja tez wiem...Chyba dostrzegłes moją retoryczna odpowiedz na końcu.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Paź 2010, 18:37

Po prostu oddaj mu samochód i tyle. O piśmie zezwalającym na jazdę nie swoim samochodem słyszałem, ale tylko jeżeli chodzi o wyjazdy zagraniczne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 18:44

pocieszny ale jakie sprzeczne z prawem?

Masz prawo udostepnić swoje auto komu masz ochotę. Auta we flocie firm przeciez też są na firmę a nie na jeżdżących! Tylko przy wyjezdzie zagranicznym jeśli nie jest się spokrewnioną osobą. Raczej nikt się nie czepi jak osoba z tym samym nazwiskiem i podobnymi danymi mieszkalnymi bedzie jechac brata/ojca autem.
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gran Turismo Polonia Light / relacja
    W dniach 13-16.09.2009 odbyła się wersja ,,Light" najlepszego motoryzacyjnego eventu w Polsce o nazwie ,,Gran Turismo Polonia" która odbyła się w czerwcu tego roku. Ten event miał być bardziej kameralny. Bez rozgłosu, ...
    Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...

30 Paź 2010, 19:43

tylko niestety FV możesz pobierać w momencie pracy samochodem,
możesz mu "dać" samochód niech jeździ, to nie problem, ale w czasie kiedy On jeździ autkiem nie powinieneś wprowadzać w firme kosztów związanych z eksploatacją :wink: bardzo szybko ci to wytłumaczy kontrola ze skarbówki :wink:
to też zależy czy samochód został zakupiony i zamortyzowany na firme, czy to jest Twój prywatny samochód użyczony na potrzeby firmy,
w/g przepisów auto które użytkuje osoba nie pracująca w firmie nie może być rozliczane

jak to realizują niektóre firmy to inna sprawa :mrgreen:
ogólnie można spisać umowe proforma (dupochron) na użytkowanie samochodu przez brata, i czasowo nie rozliczać go ;) jeśli to było Twoje auto wprowadzone do firmy to można je czasowo zdjąć z firmy wtedy już nic nie przyczepi się do tego
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Paź 2010, 22:00

pocieszny napisał(a):jak to realizują niektóre firmy to inna sprawa :mrgreen:
ogólnie można spisać umowe proforma (dupochron) na użytkowanie samochodu przez brata, i czasowo nie rozliczać go ;) jeśli to było Twoje auto wprowadzone do firmy to można je czasowo zdjąć z firmy wtedy już nic nie przyczepi się do tego

Ciężko udowodnić, że samochód nie jeździ w firmie, zatem moim zdaniem nie ma się co stresować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 22:05

jeśli jeździ nim Brat, który nie jest zatrudniony to nie ciężko
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Paź 2010, 09:41

pocieszny więc jak wygląda sprawa oficjalnej zgody firmy na wykorzystanie auta do wyjazdu wakacyjnego pracownika? :P
bajla
Początkujący

31 Paź 2010, 11:23

o czym innym mówimy widze i się nie rozumiemy :mrgreen:
mnie chodzi tylko o to że wpuszczanie FV za auto które używa ktoś kto nie pracuje w naszej firmie kończy się szybko karą z US :mrgreen:

a co do wyjazdów wakacyjnych pracowników powinno się je wpuszczać w firme jako przychód pracownika
poczytaj sobie
http://www.monitorpodatkowy.pl/index.ph ... m_artykuly
tu masz tak po krótce i po łebkach ale ogólnie wyjaśnia o co chodzi
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Paź 2010, 19:36

nie, ze sie nie rozumiemy.
Pytalem po prostu jak to jest kiedy auto nie jest wykorzystywane do pracy - czyli wyjazd wakacyjny czy tak o jezdzenie sobie gdzie sie potrzebuje bo firmowe i za wache sie nie placi.
bajla
Początkujący

31 Paź 2010, 20:45

no to link który wkleilem powinien choć w części rozwiać Twoje wątpliwości,
ogólnie dla firmy lepiej jest jak pracownik jeździ samochodem tylko i wyłącznie w ramach wykonywanej pracy, jeśli nie to już jest ryzyko....
dla pracownika najlepiej by było poruszać się tylko autem służbowym (korzyści są oczywiste) gorzej jak pracodawca wprowadzi nam koszty wykorzystania pojazdu w celach prywatnych do pensji (co wiadomo obniży ją dość mocno)
teraz tylko pytanie jak rozgraniczyć korzystanie służbowe od korzystania w celach prywatnych :wink: i tu się cały haczyk kryje :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Paź 2010, 21:27

pocieszny napisał(a): i tu się cały haczyk kryje

W ramach tego haczyka (wg. mnie) brat może jeździć samochodem firmowym i tankować go na FV. Auto zarejestrowane na firmę, paliwo też na firmę. Jeździ brat jak najbardziej prywatnie. Jakby ktoś się uparł to może i by mógł wykazać, że auto nie jest używane przez firmę, ale to musiałby najpierw ktoś o tym wiedzieć i musiałby to jeszcze udowodnić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2010, 22:15

Dishman napisał(a): Jakby ktoś się uparł to może i by mógł wykazać, że auto nie jest używane przez firmę, ale to musiałby najpierw ktoś o tym wiedzieć i musiałby to jeszcze udowodnić.
wystarczy kontrola drogowa i faktura z tego samego dnia
pocieszny
Forumowicz VIP