Ubezpieczenie oc podatek w us

09 Paź 2009, 11:53

Witam, w środe kupiłem w kraju używane autko za 6tyś. zł. Auto było w fajnym stanie itd ale bez OC, żeby nie robić przypału i nie wracać do domu bez wykupiłem na miejscu ubezpieczenie w Warcie. W poniedziałek chciałem iśc przerejestrować autko. I teraz kilka pytań odnośnie tego:
czy np. przez ten weekend lepiej wstrzymać się z jazdą ( babka w Warcie mówiła że moge jeździć mając umowe kupna oraz ten papier z ubezpieczalni który mi dała) przed przerejestrowaniem auta, czy jednak moge tak jeździć?
- Odnosnie przerejestrowania auta, czy pierwsze muszę zapłacić podatek w urzędzie skarbowym (chodzi o te 2%) czy pierwsze mam iść do urzędu miasta. Z tego co wiem na to i na to chyba 2 tygodnie jest.
Z góry dzięki za odpowiedzi. Wybaczcie że troszkę chaotycznie ale to moje pierwsze autko i jest troszkę stresik :) Pozdrawiam
czoper
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

09 Paź 2009, 14:50

A jakie to ubezpieczenie wykupiłaś na miesiąc, rok? Najpierw idz oplas fiskusa, potem idz do urzedu zarejestrowac auto. Możesz jeździć, chociaż ja sie dziwie bo moglas isc do jakiegoś directa i nie byłoby problemu :D
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

09 Paź 2009, 17:08

1. mając wykupione OC (ważne) możesz jeździć na umowie kupna i ważnych badaniach technicznych.

2. termin na przerejestrowanie w urzędzie komunikacji to 30 dni. Jak go przekroczysz nic się nie dzieje

3. do urzędu skarbowego składasz druk pcc-3 i masz na to 14 dni. 2% podatku wpłacasz na konto US.
Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować pcc-3
[link wygasł]

4. nie ma znaczenia co zrobisz pierwsze. Ważne, że masz OC i umowę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...