Auto z niemiec, właściciel w Anglii?

04 Paź 2009, 07:43

Witam
Wiem że temat aut z Niemiec był wałkowany na forum już kilkakrotnie ale mimo poszukiwań nie znalazłem informacji która jest dla mnie bardzo istotna.
Znalazłem interesujący mnie samochód na jednym z niemieckich portali ogłoszeniowych. Po wymianie maili z właścicielem okazało się że mimo że samochód zarejestrowany jest w Niemczech to aktualnie razem z właścicielem znajduje się w Londynie. Nie widzę przeciwwskazań żeby po samochód się udać do Londynu ale zastanawiam się czy nie będzie problemów w niemieckim urzędzie? Zdaje się że właściciel nie musi być obecny przy załatwianiu tablic wywozowych - wystarczy mały i duży brief i umowa sprzedaży? Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Vec
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

04 Paź 2009, 16:32

Opłaca Ci się jechać po samochód aż do Londynu? Nie ma nigdzie w Twoim województwie samochodów?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 21:28

Zdaje się że tak. Nie odbieram tego jako wielki problem bo do Niemiec też musiałbym jechać z 1600km w obie strony to mogę równie dobrze poleciec i wykonac 1500 w jedną. Spędziłem troche czasu w Anglii więc mam ta trase opanowaną a autko jest w atrakcyjnej cenie.

Pozdrawiam i nadal proszę znawców o rade
Vec
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

07 Paź 2009, 17:44

Ja powiem tak. Pol roku temu na stronie internetowej MOBILEDE znalazlem auto mondeo z 2004r za 3tys euro. Kontakt byl przez email. Co sie okazalo??

Koles ponoc pochodzil z angli ale pracowal w niemczech i skonczyl mu sie kontrakt a ze w niemczech kupil tego forda to wziol go do anglii. Teraz chce go sprzedac i zaproponowal mi firme przewozowa co zajmuje sie przesylkami.

Ja musialem wplacic 3tys na konto firmy i oni mi przywoza auto, auto mam 3dni i sprawdzam go sobie jezeli mi nie odpowiada to oni zabieraja to auto i oddaja mi kase. tak to niby brzmialo. ale jaka rzeczywistosc to nie wiem.

Moze to jakies kombinacje sa.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

09 Paź 2009, 17:15

zasadniczo możesz kupić samochód i go wcale w Niemczech nie wyrejestrowywać.

Zabierasz tak jakbyś kupował w Polsce a potem przy rejestracji w Polsce urząd zgłosi to do Niemiec.

czyli jeżeli auto ma ważne badanie techniczne i OC to możesz wracać nim na kołach do Polski

tu możesz sobie obliczyć akcyzę przed kupnem
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    MCA 600 Sport Spider
    MCA 600 Sport Spider to samochód, który powstał na bazie pojazdu seryjnego – polskiego Fiata 126p. Auto, choć powstało w Wielkiej Brytanii, zostało prawdopodobnie zaprojektowane przez Włocha Aurelio Bezziego. ...