Ubezpieczenie OC

03 Sty 2018, 19:45

Mam problem jestem właścicielem auta, mam 19 lat nie mam współwłaściciela. Moja polisa kosztuje około 3000 zł :x Chciałbym to zmienić dodać współwłaściciela mojego ojca może jakoś ktoś poradzi. Mój ojciec ma prawo jazdy 20 lat, ale nigdy nie jeździł samochodem i nie miał nigdy ubezpieczenia OC. Moje pytanie czy ojciec będzie miał jakieś zniżki ze względu na wiek ? Jeśli nie proszę o poradę :wink:
Mania3343
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2017
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2018, 20:11

Cos tam znizki napewno bedzie miam ale czy to bedzie na type oplacalne zeby robic z nom wspolwlasciciela to nie wiem. Najlepiej jakbys podskoczyl do biura ubezpieczen, tam Ci na miejscu najlepiej podpowiedza j'ai to zrobic i w jakiej firmie ubezpieczeniowej bedzie najkorzystniej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Sty 2018, 20:18

Nie jestem pewny, ale to raczej chodzi o staż jazdy samochodem i brak kolizji jak ma się ubezpieczenie niż o to ile się ma prawko, ale mogę się mylić..
gber44

03 Sty 2018, 20:36

Kao napisał(a):Cos tam znizki napewno bedzie miam
Na pewno nie będzie mieć zwyżki za wiek ale nie będzie mieć zniżki za bezszkodowy staż czyli będzie mieć stawkę podstawową.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2018, 20:02

Ojciec będzie miał stawkę podstawową ( bez żadnych zniżek bo nie ma za co naliczać zniżek ), ale ta stawka podstawowa będzie napewno niższa niż stawka podstawowa + zwyżki kogoś w wieku 19 lat. Proponbuję pójść do agenta ubezpieczeniowego ( podobno teraz nie pobierają żadnych prowizji ) i niech policzy gdzie będzie najtaniej i jaka będzie różnica. czyli najpierw niech liczy ile wyjdzie OC dla 10 latk, a ile wyjdzie dla ojca.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2018, 09:04

Czy ktoś mi może wytłumaczyć, skąd ten co najmniej kilkunastoprocentowy wzrost ubezpieczenia OC, w zasadzie z roku na rok?
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

07 Cze 2018, 12:10

Koszta ubezpieczenia rosną, bo z roku na rok rosną kwoty wypłacanych odszkodowań. A to po prostu musi się bilansować. Taka jest zasada.
Jeszcze jedna istotna informacja: ceny ubezpieczenia tego samego auta w różnych towarzystwach potrafią się dosyć mocno od siebie różnić. Warto być tego świadomym, dlatego przed dokonaniem decyzji warto wysłać zapytanie np do agenta lub sprawdzić w kalkulatorze OC.
nasze młodzieżowe zawołanie zrobić więcej niż nakazuje obowiązek :)
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda