Ubezpieczenie OC

19 Sie 2008, 10:53

Tak, oczywiście, że może
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

19 Sie 2008, 10:57

Chodzi mi o to:
Umowa kupna sprzedaży: JA+Mój ojciec (ze wzgdlędu na to, że samochód jest w mojej miejscowości)
Dowód Rejestracyjny: Mój ojciec+Dziadek(współwłaściciel)
Polisa OC: Mój dziadek(jako główny kierowca)+JA(Jako drugi użytkownik pojazdu)

Stąd moje pytanie, czy współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym może wykupić polisę ubezpieczeniową na dany samochód??
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Piekła Rodem ;)

19 Sie 2008, 11:00

Z tym samochodem w mojej miejscowości to chodzi o to, żeby nie płacić opłaty za tablice rejestracyjne ponieważ mój ojciec jest z tego samego powiatu, co osoba która jest właścicielem tego samochodu który chce kupić.

Za odp z góry dzięki!
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 11:03

Ale zamieszałeś :P

Rozumiem, że chcesz kupić samochód a w umowie wpisać Ciebie i Twojego Ojca? W dowodzie rejestracyjnym Dziadka i Ojca a polisie Ciebie i Dziadka?

Jeżeli dobrze rozumiem "to tak to tylko w Erze" :wink:
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

19 Sie 2008, 11:06

No tak to by miało wyglądać, jak napisałeś, tylko zachowując moją kolejność osób, bo to ważne :P Hehehe no kombinuje jak mogę :lol:
Czyli nie da rady tak jak pisałem? :?
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 11:08

Mój ojciec jest tam tylko po to żeby zachować tablice rejestracyjne, a wymienić jedynie dwód rejestracyjny samochodu.
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...

19 Sie 2008, 19:53

Odpada. Samochód będzie zarejestrowany na osoby figurujące na umowie, czyli na Ciebie i ojca. Dziadek zostaje wykluczony i nie może wykupić polisy OC.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 22:52

Co się tak uparłeś na tego współwłaściciela. Zarejestruj tylko na ojca i po sprawie, bez problemów, kombinowania i najtaniej.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

19 Sty 2009, 19:09

A ja mam pytanie troche z innej beczki... jeżeli spowodowalem kolizje nie swoim autem(auto i OC nie jest na mnie) na parkingu i spisalem z poszkodowanym oswiadczenie o kolizji. To jakie są kosekwekcje wzgledem mnie a jakie wzgledem wlasciciela pojazdu???
Z gory thx za odp...
paoolo
Nowicjusz

19 Sty 2009, 20:19

witam mam pytanie ile może kosztować zarejestrowanie fiata 126p z 92 roku?? :D
rajczu
Nowicjusz

20 Sty 2009, 12:41

To zależy od zniżek, tych lat i tak dalej ;p ja mam z 95 i u mnie wyszło koło 600zł w PZU, nie pamiętam dokładnie(zniżki 60% współwłaściciela i moja zwyżka za wiek, bo nie mam 24 :) ) także coś w tych granicach pewnie, w Warcie mi krzyknęli koło 700 czy 750, także musisz poszukać.
Fellunio
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Sty 2009, 17:45

zniżki są 60% za wiek zwyżek nie będzie. orientujesz się może ile to by wyniosło?? w granicach 400 zł??. a za składki ile płacisz??
rajczu
Nowicjusz

20 Sie 2009, 16:47

Maki napisał(a):
Tak, ale kupując dwa auta Opla i Audi i rejestrując Opla na siebie i np. na ojca będzie zniżka ok. 50-60%. Ale Ty jak osoba młoda rejestrując Audi tylko na siebie będzie płacił normalne zwyżki, mimo, iż na Opla masz zniżkę.

Z tym masz racje.

No wiem, o co chodzi i właśnie tak planuje zrobić, bo na mnie samego to są kosmiczne ceny, najlepiej jest właśnie ze współwłaścicielem, ale wtedy ryzyko utraty zniżek jest w razie jakieś kolizji/wypadku.

A jeszcze taniej to by wyszło jak byś wcale na siebie nie rejestrował tylko na osobę powyżej 25lat.

Zwyżki za wiek też są zróżnicowane, zależy od ubezpieczyciela. Zazwyczaj, faktycznie, te zwyżki są do 25 roku życia, z tego co wiem zdarzają się wyjątki – w L4 na przykład mają do 24 roku.
koras33
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

21 Sie 2009, 15:22

Widzę że rozmawiacie tutaj o zwyżkach i zniżka na wiek, a mnie interesuje czy można dostać np. jakieś dodatkowe zniżki np. za ubezpieczanie przez Internet albo jakieś inne opcje. Kiedyś mi się obiło o uszy że gdzieś dostaje się zniżkę za płacenia kartą kredytową ale nie wiem czy to prawda:)
ptaszyl
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Wrz 2009, 19:33

ubezpieczenie w axa jest tanie ja jako swiezy kierowca zakupilem takie ubezpieczenie jako wlasciciel pojazdu a znizki 60% wspolwlasciciela poszly mi leca znizki za toledo II 99r 1.9td zaplacilem z ubezpieczeniem od kradziezy i spalenia 63zl miesiecznie gdybym placil jednorazowo wyszloby mnie to 520zl dodatkowo skorzystalem z opcji polecenia znajomego czyli przy rozmowie z konsultantem axa podaje sie numer polisy znajomego co owocuje znizka dodatkowa 50zl na OC i 100zl na AC jesli ktos bedzie taki kod polisy chcial to podam na gg lub PR co zaowocuje zaoszczedzona kasa.
prezes1p1
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz