Ubezpieczenie OC

22 Maj 2013, 13:56

Witam!
Chciałbym kupić Fiat-a 125p który ma ważne ubezpieczenie OC. Ja niestety nie mam prawa jazdy
i chciałbym kupić ten samochód w celu naprawy, chodzi o dopieszczenie i wzmocnienie jego mocy co wiążę się z tym że nie będę wyjeżdżał tym samochodem na drogę będzie stał w garażu i poruszać się nim będę po parkingu w najlepszym wypadku. Ze względu na moje fundusze chciałbym wypowiedzieć umowę OC żeby nie płacić. Zaznaczam że mam 17 lat i nie mogę wziąć na siebie umowy.
Istnieje możliwość wypowiedzenia umowy bez konsekwencji i zgodnie z prawem ?
Wiem że można tylko zmienić ubezpieczyciela na innego jak i zezłomować samochód - nie wiem co z tym zrobić bo nie chcę płacić za coś co będzie stało w garażu i dopiero za rok będę miał prawo jazdy i może wtedy wsiądę w ten samochód podkreślam MOŻE. Wyczytałem gdzieś że samochód raz wyrejestrowany nie może być ponownie zarejestrowany ale są 2 wyjątki
1. Zarejestrowanie jako zabytek
2. ---- nie pamiętam ale też ta opcja była nie przydatna

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
DonMastah
Nowicjusz

Auto: Nie Mam

22 Maj 2013, 14:52

Jeżeli samochód jest zarejestrowany, to musi być ubezpieczony ( OC ). Nie ważne, czy właściciel ma prawo jazdy czy nie, czy auto stoi i gnije czy jeździ itd. Oc musi być opłacone, bo inaczej sa kary i to dość wysokie.
Jak auto zezłomujesz, to nie będzie można go ponownie zarejestrować, bo złomowanie = wyrejestrowanie.
Z tego co wiem, to zabytki też trzeba opłacać OC, tyle, że troszkę taniej. Nawet -50%, ale to zależy też od wieku kierowcy i ile lat ma prawko.
Jak masz 17 lat, nie masz prawka i nie wiesz kiedy będziesz miał, to narazie daj sobie spokój. Chyba, że bardzo ci zależy, to ewentualnie zarejestruj go na kogoś z rodziny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2013, 15:19

Czyli jednak muszę opłacać samochód żeby nie przyjmować kar.
I zależy mi dość bardzo ze względu na sam charakter tego samochodu.
Prawo jazdy mam od roku ale B1 co nie uprawnia mnie do jazdy tym samochodem.
Mama ma na siebie samochód swój, mój i będzie mogła jeszcze jeden ubezpieczyć na siebie?
DonMastah
Nowicjusz

22 Maj 2013, 15:56

Mama będzie mogła ;), może wziąć jeszcze 100 tych samochodów, tu nie ma ograniczenia. Aczkolwiek wydaje mi się że OC możesz wziąć na siebie nie mając prawa jazdy. Ale pewności nie mam bo nie znam tematu na tyle. Ale możesz to sprawdzić...

Samochód możesz ponownie zarejestrować jeżeli ubezpieczasz go na zabytek lub jest "samochodem unikatowym" - minimum 25 lat, a model nie produkowany od 15. Niestety malucha skończyli produkować w 2000 więc niestety ta opcja odpada. Ten sam warunek tyczy się zabytku. Ale są jakieś "myki" żeby to przeskoczyć :).

W przypadku zabytków masz 50% zniżki na OC na ten samochód i ubezpieczenia OC nie musisz mieć wykupionego cały czas, możesz wtedy korzystać z tzw. "ubezpieczeń czasowych". A przegląd jest wieczysty - czyli jeden na zawsze. Potrzebujesz tylko opinii rzeczoznawcy. Tyle o tym.

A wyrejestrowanie??? Powiem tak... W legalny sposób nie masz takiej opcji... Lepiej już zapłacić to OC (które za malucha i tak nie będzie ogromne) i cieszyć się że lecą Ci zniżki. Spokojnie, maluchów jest sporo... No chyba że znajdziesz egzemplarz, który został wyrejestrowany na stałe (jeszcze legalnie) w latach 90. To będziesz mógł go przywrócić do rejestru jako "unikat" w 2015 r. Tyle że taki egzemplarz będzie albo dużo kosztował. Albo będzie kosztować grosze ale trafi się np. raz na rok na tablica.pl ...

http://2cvclub.frix.pl/temat/157897/rej ... -unikatowy

Spójrz na to...

[link do Tablica wygasł]

A tu przykład. Ale zanim coś kupisz 50 razy spytaj... I 50 razy wszystko sprawdź...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

22 Maj 2013, 16:05

Wszystko pięknie ładnie ale chodzi o dużego fiata czyli Fiat 125p, a nie o 126p co nie zmienia faktu że Twoja odpowiedź bardzo mi się przydała.
Zarejestrowanie jako zabytek - ile % oryginalnych części musi być aby taki samochód można było zarejestrować w owy sposób?
Przepraszam że tak pytam ale nie mogłem tych informacji znaleźć, ponieważ opinie były mieszane.
DonMastah
Nowicjusz

22 Maj 2013, 16:10

Nie ma problemu.

Ze 125 będzie tak na prawdę łatwiej. Jako zabytek??? Chyba 80%.

Ale po pierwsze - Kto Ci to tak dokładnie sprawdzi???
Po drugie - Nawet jak będzie 60%, nie będzie tego tak widać i się ładnie uśmiechniesz do rzeczy znawcy to Cię puści.
Po trzecie - Samochodów unikatowych to nie dotyczy - sam właśnie przerabiam taki temat ale jeszcze nie zająłem się rejestracją Forda, na razie stoi "pod ziemią". Proponuje Ci rejestrację na unikat bo wtedy masz białe blachy i nie dotyczy Cię ciągłość ubezpieczenia OC. Poza tym jak kupisz samochód wyrejestrowany to nie musisz kupować OC. Możesz go przywrócić do rejestracji (na unikat lub zabytek) nawet po 200 latach.

Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...
    Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

22 Maj 2013, 16:30

Co to znaczy tak dokładniej na unikat, jestem kiepski w tych tematach.
Są dzięki temu jakieś zniżki?
Niestety samochód jest zarejestrowany.
DonMastah
Nowicjusz

22 Maj 2013, 16:58

DonMastah napisał(a):Co to znaczy tak dokładniej na unikat, jestem kiepski w tych tematach.
Są dzięki temu jakieś zniżki?
Niestety samochód jest zarejestrowany.

Samochód unikatowy/pojazd unikatowy - Nie masz obowiązku ciągłości OC, rejestrujesz np. na miesiąc tylko wtedy kiedy chcesz pojeździć. Masz białe blachy. Rejestracja na unikat ma dużo mniejsze wymagania od zabytku i jest dużo tańsza. Poszperaj w google to znajdziesz. Ale jeśli pojazd jest zarejestrowany... To nie wiem. Ale też powinno się dać zrobić z niego unikat.

Vermin
Stały forumowicz

23 Maj 2013, 09:30

Tutaj masz coś na nteresujący cię temat.
Spełniłbyś warunek, że samochód nie jest produkowany od 15 lat, ale musisz rocznika najwyżej 1988, bo były one produkowane do 1991 roku. A musisz spełnić warunek 25 lat.
A z kolei tutaj masz informacje dotyczące rejestracji.
Myślę, że to ci pomoże w rozwiązaniu twojego problemiku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000