Kupno samochodu od cioci z Niemiec

22 Maj 2013, 11:21

Witam
Prosiłbym o pomoc w nastepujacych sprawach:
1) Czy kupując od rodziny to muszę wyrabiac w Niemczech tymczasowy dowod i rejestracje? Chodzi tutaj o kwestie kosztów czy można ja ominąć i zwyczajnie spisac kupno sprzedaż i przyjechać autem do polski na normalnych tabulach i tutaj sprawy załatwić.
2) Jeżeli tak to jakie schody czekają mnie w Polsce? Czy nie będzie problemu po stronie ciotki, że nie odda tablic u siebie? Fakt jest taki, że drugim samochodem przyjedzie wujek i wystarczy, że jak będzie wracał do niemiec to zabierze rejestracje ze sobą - jeżeli będzie taka konieczność.
3) To słyszałem, że obywatel RP nie może w Niemczech jeździć autem na niemieckich tabulach - zwykłych nei wywozowych (może to ściema ale prosiłbym o info bo jakco to ja lub żona będzie jechać nim do Polski.
4) Czy jest coś takiego jak cennik samochodów urzędu celnego bym określił jak oni wyceniaja dana markę i model samochodu.
5) Jak wyglada zwolnienie samochodu od opłaty Vat w US. Słyszalem o jakimś wniosku od zwolnienie jezeli samochod jest z UE.
Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedź.
batoner
Nowicjusz

Auto: Mondeo 2.0

23 Maj 2013, 16:41

batoner napisał(a): że drugim samochodem przyjedzie wujek i wystarczy, że jak będzie wracał do niemiec to zabierze rejestracje ze sobą - jeżeli będzie taka konieczność.
Przy wyrejestrowaniu sam.w Niemczech TR muszą być zdane do ich WK...Oczywiscie ze mozesz przyjechac na tych TR ...
batoner napisał(a):4) Czy jest coś takiego jak cennik samochodów urzędu celnego bym określił jak oni wyceniaja dana markę i model samochodu
Oczywiscie ze tak...
batoner napisał(a):3) To słyszałem, że obywatel RP nie może w Niemczech jeździć autem na niemieckich tabulach
A jaki problem zeby tą sprawę załatwiła ciotka.. :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...
    Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...