Ubezpieczenie po poprzednim właścicielu

19 Cze 2013, 08:33

Witam, jakiś czas temu kupiłem od kumpla samochód. Ubezpieczenie w tym samochodzie miał do sierpnia więc przekazał mi to ubezpieczenie wraz z samochodem. Po kilku dniach przerejestrowałem auto natomiast kolega poszedł do ubezpieczalni aby przepisać na mnie ubezpieczenie no i nie było żadnych problemów. Mam pytanie ponieważ ubezpieczenie zostało przepisane na mnie ale w dowodzie rejestracyjnym w kartoniku potwierdzającym ubezpieczenie widnieją dane kumpla oraz dane auta które się zgadzają ponieważ to auto było z tego samego powiatu więc tablice mam te same. To jeżeli policja mnie zatrzyma (oby nie) to jeżeli zobaczą, że w kartoniku widnieje inne imię i nazwisko ale te same dane auta to moge mieć problem ? czy moge normalnie jezdzić na tym ubezpieczeniu ?

Pozdrawiam.
Terry22
Obserwowany
Awatar użytkownika

Auto: Audi A6
Paliwo: Diesel

20 Cze 2013, 09:54

Terry22 napisał(a):Po kilku dniach przerejestrowałem auto natomiast kolega poszedł do ubezpieczalni aby przepisać na mnie ubezpieczenie no i nie było żadnych problemów.

Kolega nie mógł przepisać ubezpieczenia na ciebie - masz na to dokument? Nie masz. Jedyne co kolega mógł zrobić, a tak w sumie to ma obowiązek zrobić to w ciągu 14 dni od sp[rzedania samochodu, to zgłosił sprzedaż samochodu - poszedł do ubezpieczyciela z umową KS i ubezpieczyciel na tej podstawie "wypisał" go z ubezpieczenia. Przy okazji z umowy KS spisał dane nowego właściciela, czyli twoje. Natomiast ty również musisz pójść do tego ubezpieczyciela i spisać aneks do umowy ubezpieczenia - wówczas na owej umowie będą twoje dane i dane twojego samochodu. Wtedy będzie się wszystko zgadzało. Oprócz tego musisz być świadom tego, że może się okazać, iż będziesz musiał dopłacić do ubezpiecznia różnicę wynikającą ze zniżek. Musisz też pamiętać, że jak to ubezpieczenie, które nabyłeś wraz z samochodem się skończy, to umowa nie ulega automatycznemu przedłużeniu tak jak to kiedyś było, tylko się kończy. Musisz więc pamiętać, żeby najpóźniej w ostatnim dniu tego ubezpieczenia zawrzeć nowe ubezpiecznie. Jak tego nie zrobisz to, zapłacisz karę, której wysokość zależy od tego, ile dni auto było nieubezpieczone. A kary są dość wysokie.
Terry22 napisał(a):w dowodzie rejestracyjnym w kartoniku potwierdzającym ubezpieczenie widnieją dane kumpla

W DR nie ma rubryki na ubezpieczenie. Ubezpieczenie to osobna katreczka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...