Ubezpieczenie i rejestracja auta na osobe bez prawka 2013

24 Cze 2013, 14:12

Witam. Jest w trakcie robienia prawa jazdy (początek kursu) i mam do kupienia okazyjnie Mercedesa W124. Moje pytanie jest takie czy mogę ubezpieczyć i zarejestrować pojazd na swoje nazwisko? Czytałem trochę o tym jednak na forach były podobne tematy ale z 2012r i wcześniej a przepisy mogły się zmienić :) Z tego co się ogaraniam w temacie to wiem, że przy rejestrowaniu wystarczy tylko dowód rejestracyjny i dowód osobisty ale przy ubezpieczaniu wymagane jest okazanie prawa jazdy lub w przypadku braku tego dokumentu naliczana jest bardzo wysoka stawka OC. Jak to z tym dokładnie jest? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje :)
Kennedy
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 09 1994
Auto: w124

25 Cze 2013, 18:13

Kennedy napisał(a): Z tego co się ogaraniam w temacie to wiem, że przy rejestrowaniu wystarczy tylko dowód rejestracyjny i dowód osobisty
Troche się mylisz.Przy odbiorze DR w WK musisz okazac się czy masz OC bo inaczej zapomnij ze dostanieesz w swoje ręce DR tego samochodu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Cze 2013, 00:23

Ale jeżeli kupie pojazd z ważnym ubezpieczniem na nazwisko poprzedniego właściciela i okaże je przy rejestracji to przejdzie? Musi :D
Kennedy
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 09 1994
Auto: w124
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...