Ubezpieczenie - PROBLEM !!

28 Sty 2010, 15:55

Mam następujący problem dotyczący ubezpieczenia samochodu tzn jazdy samochodem dokladnie z podanym niżej ubezpieczeniem. Posiadam prawo jazdy od ok miesiąca i mam ukończone 18 lat.

Auto jest zarejestrowane i ubezpieczone na mojego tate. Posiada on znizki takie jak:

bezkolizyjna jazda
wiek właściciela/użytkownika pojazdu
właściciel/użytkownik prawo jazdy

I mam pytanie czy ja moge byc sam kierowcą tego samochodu i jeździc samochodem bez żadnych problemów. Czy musi byc tak ze jeżeli ja kieruję on musi byc pasażerem tego samochodu.

Czy jest tak że to jedynie dotyczy tego na kogo jest ubezpieczone auto??
jks1910
Nowicjusz

Miejscowość: bliski wschód

28 Sty 2010, 17:53

Skoro auto jest ubezpieczone na tate to dlaczego nie miał byś nim jeździć - w niczym to nie przeszkadza. Może tym samochodem jechać nawet twoja mama i pół rodziny a tata nie musi z tobą jeżdzić jako pasażer - masz prawo jazdy i dokumenty auta i poprostu jedziesz bez żadnych problemów. Tylko stłuczki nie zrób bo zniżki zabiorą tacie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2010, 18:44

Dokładnie ja tak miałem rok temu auto w pełni było zarejestrowane i ubezpieczone na tatę a ja śmigałem bez problemu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

28 Sty 2010, 18:56

no tez tak podejrzewalem. tylko on bojazliwy ze odrazu bede mial stluczke.
i to jest tak ze jesli nawet bylaby ta stluczka (odpukac) to poleca mu zniżki o 5-10 procent.
I tak jest u kazdego ubezpieczyciela. Bo on mi wspominał o tym ze gdy mialbym kolizje to on musi poniesc koszty OC czy cos takiego.
nie zrozumialem go dokladnie.
I na to kto ma kierowac autem nie wplywa to ze jest ubezpieczone posiada znizke taka jak:

-osoba posiadajaca prawo jazdy powyzej 2 lat
-osoba powyzej 25 roku zycia

[ Dodano: Czw Sty 28, 2010 22:28 ]
I jest tak. Ze po rozmowie tata oczywiscie sie temu sprzeciwia i mowi ze on jako wlasciciel musi ze mna jezdzic. Oto jego slowa: bylem u ubezpieczyciela i pytali sie czy autem bedzie jezdzila osoba ponizej 25 roku zycia i on pow ze nie. i ze jesli powiedzialby ze bedzie jezdzila ze wtedy sa dodatkowe koszty itd itd. czy to jest prawda czy nie??
jks1910
Nowicjusz

Miejscowość: bliski wschód

29 Sty 2010, 11:49

Twój ojciec po prostu boi się o samochód i wymyśla jakieś bzdety to, że w ubezpieczalni zaznaczył, że nie będzie drugiego kierowcy to chodziło w sensie stały drugi kierowca bo życie to życie i nikt nie jest w stanie się określić czy autem będzie musiał jechać ktoś inny bo np. właściciel jest po kieliszku i zostaje w domu a ktoś tam odwozi gości, jeśli jest aktualny przegląd i OC to może jeździć każdy nie tylko właściciel i nie ważne ile ma lat. Nawet w razie kontroli policja nic się nie czepia bo nie ma o co jeśli dokumenty są w porządku.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2010, 11:58

Jak tata zadeklarował, że autem nie będzie jeżdzić osoba poniżej 25 roku życia to zapłacił niższą składkę. Gdyby jednak taka osoba jechała i miała stłuczkę to tata przy następnym ubezpieczeniu dostanie większą zwyżkę (np zamiast 10% to 20%).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

29 Sty 2010, 14:14

jks1910 napisał(a):Oto jego slowa: bylem u ubezpieczyciela i pytali sie czy autem bedzie jezdzila osoba ponizej 25 roku zycia i on pow ze nie. i ze jesli powiedzialby ze bedzie jezdzila ze wtedy sa dodatkowe koszty itd itd. czy to jest prawda czy nie??

To jest prawda. Jeżeli zaznaczy się, że autem będzie jeździła osoba poniżej 25 lat, to płaci się wyższą składkę, ale nie jest ona tak dużo wyższa.Na pewno nie przekracza 10% wartości składki.
Teoretycznie, żeby wszystko było tip top zrobione, to Twój tata powinien udać się teraz do ubezpieczyciela i powiedzieć, że Ty będziesz użytkować samochód. Ubezpieczyciel zrobi wtedy aneks do umowy (czyli poprawi dane i delikatnie zwiększy składkę).

W praktyce radzę Wam nic nie zmieniać, przejeździć tak jak jest do końca polisy i przy wznawianiu (bo wznawia się co rok) powiedzieć w ubezpieczalni, że Ty będziesz jeździł.
A co jeśli w międzyczasie będziesz miał stłuczkę? Nic. Ubezpieczyciel i tak wypłaci odszkodowanie. W szczególności, że gdy macie OC, to pokrywa się z tego ubezpieczenia szkody drugiej strony, a nie Wasze. Z własnego OC i tak i tak Wy odszkodowania nie dostaniecie.

I jeszcze jedno. Twój tata niepotrzebnie się upiera, że będzie z Tobą jeździł:
1.Nie ważne jest, czy Twój tata siedzi obok Ciebie w aucie, czy przed telewizorem w salonie. Ty kierujesz, a teoretycznie wg. ubezpieczenia nie powinna kierować osoba poniżej 25 lat. Czy Twój tata sądzi, że jakby co, to pomoże Ci uniknąć kolizji? To nie nauka jazdy i tata nie ma hamulca i sprzęgła u siebie.
2.Ty teraz musisz jeździć jak najwięcej. Masz zdobywać doświadczenie, bo prawdziwa nauka jazdy dopiero się zaczyna :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2010, 15:37

Pamiętaj też, że będąc wpisanym do dowodu rejestracyjnego, nabijasz sobie znizki za bezszkodową jazdę. Tata dopisując cie do dowodu rej. zaplaci teraz troche wyzsza skladke ale ty np. w wieku 24 lat, nie bedziesz mial juz zwyzek za wiek i 60% znizek za bezszkodową jazde.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

02 Lut 2010, 00:00

a czy nikt nie pomyślał,że ojcu tego świeżego kierowcy chodzi o ac?pytanie ważne tylko w przypadku jeżeli ono jest.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

02 Lut 2010, 14:14

Podsumowując, najlepiej jak ojciec zrobi Cię współwłaścicielem auta, zapłaci więcej (ale niedużo), a będziesz zarejestrowanym kierowcą auta, co jednocześnie będzie uwzględnione w ubezpieczeniu, a co za tym idzie będziesz bez przeszkód mógł prowadzić auto.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd