Ubezpieczenie przez Yanosik

18 Lip 2021, 22:30

Mam pytanie do użytkowników Yanosika. Można tam znaleźć ofertę ubezpieczenia na podstawie tego jak jeździmy. Mam ubezpieczenie zapłacone do lutego 2022r ale z ciekawości dziś wprowadziłem dane auta i wyliczyło mi 400 zł mniej niż zapłaciłem normalnie. Zwracam się do tych którzy z czegoś takiego korzystali I chciałbym wiedzieć na przyszłość czy takie ubezpieczenie jest ważne ? W teorii powinno być ale jak jest w sytuacji gdy faktycznie zdaży się jakaś szkoda , czy można liczyć na pomoc ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Lip 2021, 09:25

Jeżeli chodzi o OC to jak najbardziej można z tego skorzystać. Jakiś czas temu czytałem o tej ofercie i oni mają tylko umowę z jednym ubezpieczycielem. Nie wiem tylko czy np. przy AC w przypadku kolizji nie okaże się że zaczną kombinować i będzie np. tak że jechałeś bez włączonej apki to ubezpieczenie nie należy się. Takie ubezpieczenia warto dokładnie przeczytać jeżeli chodzi o regulamin.

Zresztą żeby dostać dobrą propozycję to musisz jeździć jakiś czas z tą aplikacją. Tylko nie wiem jak to się może sprawdzać bo można jeździć z apką przez jakiś czas przepisowo żeby dostać ubezpieczenie niskie, a później bez niej używając innej już zupełnie inaczej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lip 2021, 16:57

Co do tej jazdy przepisowej że wtedy jest wysoka ocena a zarazem niskie ubezpieczenie jest na dwa razy. Można większość drogi przekraczać prędkość i ocena też będzie wysoka. Tam jest brane wiele czynników,.np jest jedziesz szybko koło szkoły nalicza dużo niższą ocenę. W każdym razie dziękuję za pomoc. Gdy przyjdzie luty to o tym pomyśle dokładniej
ineedl
Stały forumowicz

19 Lip 2021, 16:59

ineedl napisał(a):Można większość drogi przekraczać prędkość i ocena też będzie wysoka
Jak nie odpalisz aplikacji to nie będzie chyba że pozwolisz żeby Yanosik śledził cię nawet przy aplikacji teoretycznie wyłączonej :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

20 Lip 2021, 11:41

Nie wiem czy jesteś użytkownikiem Yanosika czy nie , ciężko mi wywnioskować, ale zapytam :

Czy się ktoś czy na się ustawić żeby Yanosik unikał autostrad?
ineedl
Stały forumowicz

20 Lip 2021, 11:54

Nie używam tej aplikacji. Kiedyś trochę na niej jeździłem ale nie przypadła mi do gustu niestety. Nie byłem też zadowolony z wyznaczania trasy. Być może teraz coś się zmieniło bo ja ją używałem ostatni raz chyba w zeszłym roku.

Co do twojego pytania moim zdaniem powinna być taka opcja a jak nie to chociaż omijania płatnych odcinków.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...

20 Lip 2021, 15:49

Ja też nie jestem zadowolony z tego powodu że nie da się ominąć autostrad. Jadę za niedługo na wakacje , google mapa pokazuję mi trasę o 150 km krótszą i stąd moje pytanie
ineedl
Stały forumowicz

23 Lip 2021, 10:28

Nawigacja w Yanosiku to porażka. To jest to samo co google maps tylko że w bardzo okrojonej wersji. Yanosik jest dobry tylko i wyłacznie dla informacji o wypadkach, robotach drogowych itd. Do nawigacji się nie nadaje pod żadnym pozorem. Dużo dużo lepsze są mapy google.
Jednakże można zaznaczyć lub odznaczyć podczas wybierania trasy opłaty i promy. Tak więc nawigacja w Yanosiku będzie omijała płatne odcinki dróg.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2021, 10:37

MotoAlbercik napisał(a):Yanosik jest dobry tylko i wyłacznie dla informacji o wypadkach, robotach drogowych itd.
Ja ostatnio jechałem na google maps i miałem też takie informacje (wypadki, kontrole itd.) bo możesz zgłaszać tak jak w tej aplikacji i wszystko się sprawdzało. Co mi się podoba w google maps to to że możesz ją zminimalizować na smartfonie i wyświetla ci się w takim małym okienku ale dalej Cię prowadzi a Ty możesz używać innych aplikacji w tym czasie.
ineedl napisał(a):Jadę za niedługo na wakacje , google mapa pokazuję mi trasę o 150 km krótszą i stąd moje pytanie
Weź sobie google maps i będzie ok. Zwracaj tylko uwagę podczas jazdy bo czasem potrafi ci zaproponować inną trasę podczas jazdy i pyta o to czy zmienić Ja tak miałem ostatnio i nie zareagowałem na to pytanie i okazało się że automatycznie zmieniła trasę co mnie trochę zdziwiło bo nie zaakceptowałem tego.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Lip 2021, 13:33

Myślę że będę jechał tak że nawigację będę miał z google maps a dodatkowo w tle Yanosika żeby mi się pokazywały komunikaty
ineedl
Stały forumowicz

23 Lip 2021, 21:46

Mapy google maja jeszcze jeden plus - jeżeli na wybranej trasie jest jakiś korek, wypadek, zablokowana droga, to cię o tym poinformuje i od razu jest wskazana inna droga, żeby ominąć zator. Do tego wskazuje o ile dłużej daną trasą trzeba jechać.
W google maps nie ma informacji np. o stojącym patrolu policji, itd, zatrzymanym pojeździe itd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2021, 22:23

MotoAlbercik napisał(a):Mapy google maja jeszcze jeden plus - jeżeli na wybranej trasie jest jakiś korek, wypadek, zablokowana droga, to cię o tym poinformuje i od razu jest wskazana inna droga, żeby ominąć zator

Jest też minus . Google może Cię google wpie....ć w kolejny korek . Wszyscy jadą na google otrzymują opcję objazdu a tu zonk .Na proponowanym objeżdzie zaś się tworzy się korek .Sprawdzone :mrgreen: Paranoja .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

24 Lip 2021, 08:09

Ja akurat nigdy u siebie nie poczułem tego problemu. Rok temu wracałem z Bieszczad w niedzielę wieczorem, wszędzie korki , fakt musiałem trochę jechać w korku ale z czasem google mapy zaproponowały mi inna drogę , pojechałem i przejazd był też problemu. Fakt że droga prowadziła przez lasy i kręte wąskie drogi ale lepsze to niż korek moim zdaniem
ineedl
Stały forumowicz

24 Lip 2021, 17:11

bonifacy napisał(a):Jest też minus . Google może Cię google wpie....ć w kolejny korek . Wszyscy jadą na google otrzymują opcję objazdu a tu zonk .Na proponowanym objeżdzie zaś się tworzy się korek :mrgreen: .Sprawdzone Paranoja .

To nie jest minus ani żadna paranoja - normalna sytuacja. Jeżeli na drodze, którą jedziesz jest korek, zostajesz o tym poinformowany oczywiście. Mapa proponuje ci inną trasę, ale to nie oznacza, że tam nie ma korka. Jak sam napisałeś mapa kieruje na objazdy i tam też mogą się tworzyć korki. Normalka. Jednakże jesteś o tym informowany - mapa pokazuje ci, o ile prędzej/krócej/dłużej będziesz jechał. Być może tak, że są dostępne trzy trasy objazdu, na wszystkich trzech są korki i mapa ci zaproponuje trasę, na której czas przejazdu jest najkrótszy, a właściwie to masz możliwość trasę wybrać sam - na ekranie smartfona pojawia ci się informacja, że tą trasą pojedziesz o np. 2 minuty krócej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lip 2021, 16:33

A czy na google maps można ustawić coś takiego jak jest.na Yanosiku że jak zgasze telefon to równocześnie z komunikatem będzie podświetlał się telefon ?
ineedl
Stały forumowicz