Ubezpieczenie

02 Sty 2009, 13:41

Witam
mam pytanie:
Dzisiaj odebralem z WK dowód rejestracyjny(juz ten normalny) i okazało sie że typ samochodu mam wpisany ciężarowy a ubezbieczenie mam na auto osobowe. Kiedy kupilem auto to mial klatke ale nie pamietam czy jaki typ byl wpisany w starym dowodzie.
I chodzi mi oto czy podczas kontroli drogowej moge miec przez to jakies nieprzyjemność??
pozdro
predek
Nowicjusz

Miejscowość: Lipowa k/Żywca

02 Sty 2009, 14:16

Jak nie wiesz,czy samochód był rejestrowany jako osobowy czy jako ciężarowy,to masz problem.Musisz sprawdzić,jak był zarejestrowany poprzednio.Jeżeli jest jako ciężarowy,to musisz to zaznaczyć w ubezpieczalni.Zazwyczaj jest tak,że jak samochód typowo osobowy jest zarejestrowany jako ciężarowy,to jest mniejsza skłdka.Do tego jak policjant na drodze zauważy,że jest różnica danych między dowodem rejestracyjnym a dowodem ubezpieczenia OC,to mogą nawet zatrzymać dowód rejestracyjny.Żeby uniknąć kłopotów,lepiej to wyjaśnij.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2009, 14:23

W Wydziale komunikacji chcialem to dzis wyjasnic to mnie gonili od okienka do pokoju, a od pokoju do okienka i tak w kółko wkońcu ktos wpadł na pomysl ze musze isc tam pod ktores okienko i wyjąc cale moje akta tej rejestracji i sprawdzic. Niestety dzis juz nie załatwiłem nic bo straszne kolejki sie robiły a i czasu niemialem za dużo.
Dzieki za odp.
Pozdro
predek
Nowicjusz

03 Sty 2009, 10:04

Aha a jeżeli podczas przykładowej kontroli drogowej policjant stwierdzi ze ten samochod nie jest ubezpieczony to co mi w takim przypadku grozi??
predek
Nowicjusz

03 Sty 2009, 12:20

Za poruszanie się autem bez OC policja wzywa lawetę i później jest spora kara, ok. 4000 zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2009, 22:55

OC masz ważne tylko musisz wyjaśnić czy masz ciężarowy czy osobowy i poprawić to w polisie OC.

Jeżeli okaże się, że masz ciężarowy to musisz mieć zamontowaną kratkę. Sprawdź też w dowodzie ile osób możesz przewozić pole S1

Brak kratki to mandat i skierowanie na badanie techniczne za niekompletny pojazd lub nie zrobienie badań okresowych.

Możesz zmienić samochód formalnie na osobowy - [link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Sty 2009, 18:28

Dariuszu,a nie ma obecnie tak,że ta kratka jest niepotrzebna?Bo ten przepis się chyba zmienił.Ale nie jestem pewien.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2009, 20:27

Według tej strony podanej przez Dariusza klatka musi być.
A co do zmian w dowodzie rejestracyjnym to mnie na przeglądzie (po zdemontowaniu klatki) parametry samochodu dość odbiegały od opini diagnosty,a dowodu nawet pojemność silnika w dowodzie sie nie zgadzała z rzeczywista (nie dużo bo zamast 1581cm3 było 1580cm3) ale jak by nie było to zawsze jakis błąd. Było tego więcej ale nie pamiętam reszty.
Pozdrawiam
predek
Nowicjusz

06 Sty 2009, 20:49

Kratki dalej obowiązują.
Jeżeli ktoś ma samochód ciężarowy w karoserii osobowego (np. seicento, skoda felicja.... i wiele wiele innych) to musi posiadać trwałą przegrodę oddzielającą część pasażerską od ciężarowej.

Jej brak jest podstawą do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez Policję lub nie przejścia badań technicznych pojazdów.

W grudniu Polska przegrała skargę przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości, na zmianę przepisów o VAT, które znacznie pogorszyły możliwości odpisu VAT od samochodów z kratką. Zmiana na gorsze była niezgodna z przepisami unijnymi i teraz myślę, że będziemy mieć renesans kratek.....

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

07 Sty 2009, 10:34

kara za brak OC wynosi od 20% składki w zależności od tego ile czasu jezdzisz bez waznego OC - przy czym jesli termin ten przekracza 14 dni to kara wynosi juz 100% ubezpieczenia.....
on_24
Początkujący

07 Sty 2009, 10:56

krótko mówiąc mam farta.
Jezdzilem pojazdem ciezarowym na OC osobowego przez ok 2 m-ce.
predek
Nowicjusz

07 Sty 2009, 15:52

kary za brak ważnego OC są dużo wyższe niż piszesz

do 3 dni - 100 euro
potem za każdy dzień 50 euro
i max 400 euro po 14 dniach

więcej tu
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

08 Sty 2009, 15:46

a te kary ktore ja podalem sa juz nieaktualne?
on_24
Początkujący

09 Sty 2009, 09:27

Nie wiem skąd brałeś informację o karach.

Ja podaję za Ubezpieczeniowym Funduszem Gwarancyjnym, który te kary egzekwuje.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Sty 2009, 00:03

no wlasnie moje dane tez pochodza z tego UFG........nie wiesz czy one zmienily sie jakos w ostatnim czasie?
on_24
Początkujący