Ubywa mi płynu chłodniczego

22 Wrz 2012, 01:14

Ubywa mi płyn chłodniczy w audi a3 1.9 tdi 110km nie widać żadnych wycieków czy to uszczelka pod głowicą? jeżeli tak to nie powinien kopcić na biało? albo podnosić się poziom oleju?
piotreka3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 11 2009
Auto: Audi A3 1.9 TDI 110KM

22 Wrz 2012, 09:04

Jeśli uszczelka pod głowicą faktycznie jest wydmuchana to mogą być takie objawy jak piszesz, może też np wyrzucać płyn po zagrzaniu i zapowietrzać układ, może kopcić na biało (ale nie musi w zależności w którym miejscu wydmuchało uszczelkę) możesz mieć płyn w oleju - popatrz na bagnecie, możesz mieć olej w płynie no i możesz mieć po prostu za wysokie ciśnienie w ukł. chłodzenia a płynu nie będzie ubywało tak jak np. ja miałem.

Wpierw sprawdź czy np nagrzewnica nie przecieka. Zerknij na chłodnicę po bokach od dołu czy nie pojawia się płyn najlepiej po przejechaniu kilku km.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprinter 316 LGT zasilany benzyną i gazem LPG
    Sprinter 316 LGT (Liquefied Gas Technology), wyposażony w 4-cylindrowy silnik o zapłonie iskrowym o pojemności skokowej 1796 cm3, rozwijający moc 115 kW (156 KM) przy 5000 obr/min. Silnik mógł być zasilany benzyną ...