Volvo s40 96 niska temp silnika

28 Lip 2012, 15:04

na dworze temp powyzej 32C
a ja na wskaźniku mam tylko 1/3 zamiast 1/2 czemu?
wentylator od chłodnicy sie nie włacza, od klimy pracuje cyklicznie jak klime włącze jedynie
co zrobic aby miec polowe skali?
dodam ze taką temp mam w mieście, na trasie spada do 1/4
piotrauto
Stały forumowicz

01 Sie 2012, 19:33

Pomijając już to, że kolejny raz masz ten sam problem na który już raz szereg odpowiedzi dostałeś - wg. tego co piszesz - w trakcie jazdy masz 1/4 skali - czyli ok 65-70*C - sprawdź do cholery wreszcie termostat i czy czujnik lub zegar nie oszukuje!
W poprzednim Twoim wątku z tym problemem inni też Ci to mówili, zakładam się, że nie sprawdziłeś.
Po jeździe wkładasz specjalny termometr w zbiorniczek wyrównawczy i sprawdzasz jaką temperaturę ma płyn, porównujesz z tym co pokazuje zegar i masz odpowiedź czy kłamie czy nie. Nawet jeśli auto ma termostat cały czas otwarty stojąc w korku temperaturę 90 złapie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sie 2012, 13:45

oto chodzi ze kilka miesiecy temu juz wymienilem termostat na nowe vernet i nic sie nie poprawilo nie potrzebnie wymienialem bo byl oryginalny volvo z 95 r zamontowany
to co czujnik temp? jak to spr? jesli by on byl zepsuty to trzeba go wymieniac?
chodzi o to ze 1/2 skali nigdy nie moge zlapac tylko prawie 1/2 tak ok 1/3 jest a jak jade szybko powyzej 130km/h to do 1/4 spada i to w upalny dzien powyzej 35st na dworze
aha no i wentylator chlodnicy ciezko zalaczyc
trzeba dlugo stac w miejscu z zalaczoną klimą i upalem powyzej 30st to wtedy sie wlaczy w kazdym innym przypadku wentylatror od chlodnicy nie pracuje wcale
piotrauto
Stały forumowicz

22 Wrz 2012, 20:37

u mnie jest to samo i tak ma byc :D
mariusz1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1995
Auto: volvo s 40
Silnik: 1900 130km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Ceed 2 - led reflektor przód jak naprawić?
    Koledze zepsuł się reflektor mianowicie nie zapala mu się led w jednej z lamp nie świeci w ogóle a w drugiej miga czasami. Są to wersje europejskie zwykłe soczewki z ledami (nie Xenon) czy jest możliwość naprawienia ...