Ubywa płynu chłodzącego, cieknąca rurka

19 Cze 2012, 13:37

Mam problem z cieknącym płynem chłodzącym w samochodzie. Cieknie raz miej raz więcej spod tej rurki która jest widoczna na zdjęciu.

Zdjęcie

Jak widać jest tam urwany taki zaczep który chyba powinien być wokół niej i zastanawiam się czy to może być powód tego ze jest tam jakaś nieszczelność ? Co mogę z tym zrobić ? Obecnie do zbiornika leje wodę dopóki czegoś z tym nie zrobię. Samochód to Opel Astra.
Pytanie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Cze 2012, 14:30

Spod rurki, czy węża gumowego? Nie cieknie czasami spod tej opaski?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2012, 14:31

kup opaske zaciskowa tej srdnicy co masz ta a raczej miales bo zostal kawalek i zaloz i tyle tylko metalowa a nie plastik :)
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

19 Cze 2012, 16:27

Cieknie stad gdzie zaznaczylem strzalka tylko ze od spodu wiadomo. Przy samym zakonczeniu tej gumy.

Gdzie taka opaske zaciskowa kupie i ile ona moze kosztowac i czy dam rade to pozniej sam zamontowac ?
Pytanie
Nowicjusz

21 Cze 2012, 14:30

Ta opaska zaciskowa jednak nie jest urwana ale i tak zaloze druga moze bardziej bedzie trzymalo i przestanie przeciekac. Jesli jednak to nic nie pomoze to zastanawiam sie nad silikonem do wysokich temperatur. Stosowal ktos z was to kiedys ?
Pytanie
Nowicjusz

22 Cze 2012, 10:53

Pytanie napisał(a):Gdzie taka opaske zaciskowa kupie i ile ona moze kosztowac

Na każdym CPNie - 1,50 ..

Pytanie napisał(a):zaloze druga moze bardziej bedzie trzymalo i przestanie przeciekac.

Zdejmij starą, wepchnij ten wąż chociaz trochę dalej i załóż opaskę w innym miejscu niż była ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego stres robi z nas gorszych kierowców?
    Obecna sytuacja jest dla wielu osób źródłem stresu. Wpływa on na naszą zdolność do prowadzenia samochodu. Stres pogarsza naszą koncentrację, a w przypadku osób, które reagują złością na sytuacje ...
    Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...

24 Cze 2012, 15:36

Ja bym zrobił to raz a porządnie czyli;
-spuścił płyn z układu-nie na ziemię bo się przyda
-zdjął ten wąż
-oczyścił ten aluminiowy element papierem ściernym z kamienia i utlenionego aluminium w miejscu gdzie wąż jest założony
-uciął kawałek węża chłodnicy do miejsca w którym siedziała opaska ponieważ mógł już stwardnieć ze starości
-nałożył wąż i skręcił na nową opaskę
-zalał z powrotem płyn,odpowietrzył układ i cieszył się jazdą
chicken19
Zaawansowany