Uderzenie w krawężnik

25 Wrz 2020, 10:06

Panowie, pomóżcie... Jechałam autem mojego chłopaka, automat Volvo S60 T5 rok 2012. Niestety przy prędkości około 40 km/h zahaczyłam o krawężnik, jestem młodym
kierowcą i sama jechałam jk dotąd może z 5 razy. Mocno zatrzęsło ;( Od tego czasu po uruchomieniu przez kilka sekund wydaje z siebie dźwięk jakby walczył z odpaleniem i dopiero w chodzi w normalny tryb, do tego przy hamowaniu hamulce wydają taki trochę trzeszczący, zahaczający o coś dźwięk. On jeszcze oczywiście nic nie wie... wraca za 3 tygodnie i
bardzo chciałabym pozbyć się usterki zanim wróci ;)
Ewaooo
Obserwowany

25 Wrz 2020, 10:28

Ze względu na to, że to automat, to proponuję jak najszybciej pojechać do mechanika celem dokładnych oględzin. My na forum raczej tu dużo nie pomożemy. Być może skrzywiłaś koło, półoś. Trudno powiedzieć, nie widząc tego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2020, 10:48

No tak.. nie uniknę tego ;(
Ewaooo
Obserwowany

25 Wrz 2020, 12:57

Dziwne jest to że ma problemy z odpaleniem bo generalnie uderzenie w krawężnik kołem takie jak opisałaś nie powinno mieć wpływu na silnik. Najczęściej po takim uderzeniu to jest skrzywiona felga i uszkodzona opona.
Trzeba koniecznie sprawdzić dokładnie tą stronę uderzenia i ocenić co tam zostało uszkodzone. Najlepiej to zrobi mechanik ściągając koło do oględzin.

Czasem może ucierpieć też skrzynia, półoś, łożysko w piaście ale mam nadzieję że tak się nie stało.

Co do samego odpalania to być może podczas uderzenia rozszczelnił się układ dolotowy, ciężko tak zgadywać bez oglądania samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota RAV-4
    Kolejna generacja SUVa od Toyoty. W Europie będzie oferowany w podobnej gamie silnikowej co obecna, czyli 2,0 benzyna i 2,5 hybryda. Nie należy spodziewać się diesli z których Toyota się wycofuje. Wg mnie zmiany we ...
    Toyota Sports 800 - legenda modelu
    Toyota Sports 800 to pierwszy sportowy samochód firmy Toyota i pierwszy na świecie kabriolet z dachem typu Targa. Eksperymentalny prototyp Toyota Sports 800 Gas Turbine Hybrid był także zapowiedzią bijącego dziś rekordy ...