Uderzyłem w krawężnik.

10 Mar 2009, 15:46

Witam, dzisiaj przy prędkości 20- km/h wpadłem w mały poślizg na zakręcie, i uderzyłem w krawężnik prawym przednik kołem, wydaje mi się, że zdążyłem wyprostować koła. Uderzyłem i wjechałem na niego. Moj samochód do Jetta II. Wykrzywiła się lekko krawędź felgi, wulkanizator powiedział, że to nie przeszkadza w niczym i, że mogę wyprostować ją sam za pomocą młotka. Mam jednak problem, podczas jazdy prosto bardzo słabo, ale jednak ściąga mnie na lewo. Co mogłem rozwalić? Z góry dzięki za pomoc.
cywil90
Nowicjusz

• 10 Mar 2009, 16:16

Wydaje mi sie ze koncowki drazka zostaly albo zostala wykrzywiona od udezenia moze tez wachacz albo cos moglo zostac uderzone,do wymiany zobacz czy lacznik stabilizatora jest prosty.jak cos to wymienic i zbieznosc zrobic zobaczyc co pokaze przyzad . Wink
    spider1859
    Nowicjusz

10 Mar 2009, 23:19

na poczatek ustaw geometrie kol.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

10 Mar 2009, 23:48

Wulkanizator chrzani,ja w swoim samochodzie zauważyłem,że zaczal mi ściągać i lekko drgac na boki przy wolniejszej jeżdzie,okazało sie ze mam lekkie wgniecenie w feldze,podobnie jak ty,wulkanizator wywazył mi koło ,troche to pomogło ale poradził mi bym pojechał sobie do takiego zakładu gdzie profesjonalnie prostuja felgi,młotkiem oczywiscie mozna sobie prostować ale to koło nie bedzie już takie jak było,jedz sobie do takiego zakładu wyprostuj felge najpierw,być może wszystko wroci do normy,najprawdopodobniej jednak od uderzenia zmieniła sie geometria zawieszenia też,niekoniecznie musiałes coś uszkodzić ,no chyba,że zahaczyłeś podwoziem tzn.zawieszeniem przedniej osi.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Mar 2009, 20:03

Ja tez tak mialem ze uderzylem w kraweznik po poslizgu i mialem skrzywiona felge.Mlotkiem sam nie wyprostujesz.Jezdzilem tak ze mi sciagalo niezle,pojechalem na prostowanie tej felgi,okazalo sie ze kolo jest przez to tez walniete(tzn opona) wiec wymienilem tez opony przednie-bo to przednia felga byla walnieta i pomoglo;)
    wiec sprawdz takie rozwiazanie,i nie jedz czasami do tego samego wulkanizatora co ci sugerowal popukac mlotkiem.Popukac to on moze sie po glowie;)
    Daj znac czy to pomoglo albo jesli jakies inne rozwiazanie wybrales;)
    misza198818
    Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska