Udokumentowany kręcony przebieg w niemczech - jak odzysać pieniądze???

20 Cze 2017, 11:58

Witam serdecznie, kupiłem Audi A3 2 tygodnie temu w Niemczech obok Frankfurtu nad Menem. W domu w Polsce znalazłem schowaną fakturę wymiany czegoś z numerem VIN auta i przebiegiem 210tyś km w maju 2016 roku. Aktualnie auto ma 170tyś km przebiegu. Mam daleko do tamtego miasta ale znalazłby się jakiś znajomy co tam mieszka.

Konkretnie chciałem się zpytać czy jechać do najbliższego komisariatu w niemczech (najbliżej mam do Goerlitz) i złożyć tam wniosek o przestępstwo, z nadzieją zwrotu różnicy wartości auta a jego losy mnie nie interesują,
Z drugiej strony mogę poprosić znajomego by tam pojechał i się z nim kłócił, ale już były próby telefoniczne do niego i nie udane. Wywija się i mówi, że auta nie sprzedawał.

Mam umowę na zakup auta z wpisanym przebiegiem i mam fakturę z VIN auta i innym przebiegiem (wyższym)

Ktoś coś poleci? Miał ktoś podobną sytuację?
StonedJezus
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 01 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2017, 10:06

Temat trochę stary ale może przyda się innym w podobnej sytuacji. W takim przypadku nie wymagajcie zwrotu części kasy bo samochód ma mniejszy przebieg. Tego nikt Wam nie zwróci i samochód z mniejszym przebiegiem nie koniecznie musi kosztować mniej (często tak jest ale nie jest to reguła) tu ważną rolę odgrywa stan techniczny pojazdu.
Jak już macie taką sytuację to jedynym słusznym rozwiązaniem jest oddanie samochodu i zwrot całej kasy plus ewentualne pokrycie kosztów podróży przez sprzedającego samochód jak wcześniej rozmawialiście przez telefon i potwierdzał Wam przebieg.

Swoją drogą ciekaw jest jak u Ciebie @StonedJezus zakończyła się ta sprawa...?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wsiadaj za kierownicę jak jesteś wczorajszy!
    Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko ...
    Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...