UFG odpowiedź na reklamację po 6m

25 Sty 2022, 23:24

Dwa pytania:
1. UFG nałożył karę za brak ubezpieczenia OC przez 25 dni pismem z końcem lipca 2021. Chodzi o pojazd, który kupiłem wcześniej, dokonałem w firmie ubezpieczeniowej poprzedniego właściciela przepisania na siebie, wystawili mi na moje nazwisko nawet zielona kartę. Gdy minął termin NIE ZAWIADOMILI mnie wcześniej o konieczności zapłaty! Dopiero przy wyjeździe zagranicznym zorientowałem się, ze posiadam brak OC. Zareklamowałem w UFG w początku sierpnia 2021. Otrzymalem odpowiedź dopiero 20.1.2022, po 6 miesiącach - negatywną. Czy jest opcja I jeśli tak, jaka - eskalacji na wyższy szczebel? Sąd? Dla mnie to jest bandycka łupież że strony prywatnej firmy, usankcjonowana ustawą sejmową. Nikt przecież NIE PONIÓSŁ ANI STRATY ANI USZCZERBKU.
2. Odpowiedz otrzymałem po prawie 6 miesiącach! Czy nie dotyczą w tym przypadku terminy urzędowe? Czyli >30 dni brak odpowiedzi oznacza uznanie reklamacji? Zwłaszcza, że odpowiedź przyszła już w roku 2022!
Dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam
Arni1
Obserwowany

26 Sty 2022, 11:41

Arni1 napisał(a):dokonałem w firmie ubezpieczeniowej poprzedniego właściciela przepisania na siebie, wystawili mi na moje nazwisko nawet zielona kartę. Gdy minął termin NIE ZAWIADOMILI mnie wcześniej o konieczności zapłaty!
Nie mają takiego obowiązku. Umowa OC która przechodzi z poprzedniego właściciela nawet po rekalkulacji składki nie przedłuża się automatycznie to w sumie jeden przypadek kiedy trzeba pamiętać o wykupieniu nowej polisy.
Arni1 napisał(a):2. Odpowiedz otrzymałem po prawie 6 miesiącach! Czy nie dotyczą w tym przypadku terminy urzędowe? Czyli >30 dni brak odpowiedzi oznacza uznanie reklamacji? Zwłaszcza, że odpowiedź przyszła już w roku 2022!
Nic tu raczej nie wygrasz w tej sprawie bo wina leży po Twojej stronie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sty 2022, 13:28

Arni1 napisał(a):Gdy minął termin NIE ZAWIADOMILI mnie wcześniej o konieczności zapłaty!

Jak napisał kolega wyżej, nie mają takiego obowiązku w tym przypadku.
Arni1 napisał(a):Odpowiedz otrzymałem po prawie 6 miesiącach! Czy nie dotyczą w tym przypadku terminy urzędowe? Czyli >30 dni brak odpowiedzi oznacza uznanie reklamacji?

Niestety nie. Mogą przedłużać zależnie od toku sprawy, przedstawianych dokumentów, weryfikacji itd.
Nie zapłaciłeś OC, więc musisz zapłacić karę niestety. Nie uciekniesz od tego w żaden sposób. Chyba, że spełniasz warunki, żeby ubiegać się o umorzenie lub zmniejszenie kary. warunki są wypisane na stronie UFG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000