Układ żarówek tył Vectra B

21 Lip 2016, 14:05

Witajcie, to mój pierwszy post także prosze o wyrozumiałość :D Otóż ostatnio wymieniłem lampę lewą w swojej viki i pojawiły się problemy, gdy zapalałem światła do jazdy dziennej paliła się kontrolka świateł przeciwmgielnych tylnych..dzisiaj przestawiłem żarówki tak jak w prawej lampie no i niby jest okej tylko teraz tych kontrolek żadnych nie ma, ktoś mi poda gdzie dokładnie powinna być żarówka przeciwmgielna stopu itp? Byłbym wdzięczny też za opis właśnie montowania tych zarówek bo po co auto ma być u elektryka skoro samemu można to zrobić.Liczę na was ;)
CichyVectra2
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 05 2013
Auto: Opel Vectra B

22 Lip 2016, 09:42

CichyVectra2 napisał(a):gdy zapalałem światła do jazdy dziennej
Jak zapałałeś te światła? To są światła które włączają się same po przekręceniu kluczyka w stacyjce i gasną jak zapalisz pozycje/światła mijania.
Może chodzi ci o światła mijania?

Rozkład żarówek w twojej lampie tylnej jest następujący:
- na górze żarówka od stopu (P21W);
- na środku po zewnętrznej stronie żarówka od kierunkowskazu (PY21W);
- po wewnętrznej stronie żarówka od świateł cofania (P21W);
- na dole od zewnętrznej strony żarówka pozycyjna (R5W);
- na dole od wewnątrz żarówka od światła przeciwmgielnego (powinna być założona tylko w lewej lampie) (P21W).

Jak chcesz wymienić i wyjąć żarówkę to trzeba wcisnąć ją w oprawkę i obrócić w lewo, montujesz w odwrotnej kolejności.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Lip 2016, 11:19

Dzięki wielkie wszystko zrobiłem tak jak napisałeś ;) pomogło :D temat do zamknięcia ;)
CichyVectra2
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 05 2013
Auto: Opel Vectra B

22 Lip 2016, 14:11

CichyVectra2 napisał(a):wszystko zrobiłem tak jak napisałeś pomogło
No i super! :piwo:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi na Pikes Peak International Hill Climb
    Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC), wystawi w legendarnym wyścigu górskim Pikes Peak International Hill Climb dwa samochody z napędem elektrycznym (EV). MMC spróbuje wygrać wyścig w kategorii samochodów ...
    Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...