Ulepszenie Car Audio za Małe pieniądze

02 Maj 2008, 21:01

Witam.
Chciałbym polepszyc dzwięk w swoim aucie ale jakoś nie mam pomysłu.Mam Espero z 96 roku. Jednak nie chcę wydawac zbyt wiele.
Doradżcie mi co mam zrobic

Dzięki i Pozdrawiam :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

02 Maj 2008, 23:57

No jedyne co Ci pozostaje to wymiana głośniczków, bo co innego?? Chyba, że głośniki masz dobre, to radyjko sobie zmień :P tyle, że koszty już większe. Tuby i wszelkiego rodzaju skrzynie basowe no to z racji kosztów odpadają na starcie :) tak więc tylko głóśniki kolego. Tak w propo: ile masz ich w samochodzie ??
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

03 Maj 2008, 09:31

Sześć sztuk radjo: SONY CDX R3300 podobne do tego :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

04 Maj 2008, 02:58

No to dużo :) wymień sobie najgorsze i tyle :) najlepiej te na podszybiu (zapewne masz tam)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2008, 10:29

No tak mam tam 2 w drzwiach z przodu i na słupkach cyki :)

Ale jakoś mam taki niedosyt :lol:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

05 Maj 2008, 17:06

No to zmień sobie głośniki i już. Jeśli czujesz niedosyt to niestety, ale zmiana na głośniki za 30-50zł nie za dużo poprawi Ci "nasycenie" :D musisz niestety poświęcić trochę więcej pieniędzy na głośniki, bo niższym kosztem niestety, ale nie da się.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...
    Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

05 Maj 2008, 18:27

No pewnie tak zrobię.Zobaczymy może jakąś tubęalbo cuś :lol:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

05 Maj 2008, 20:33

Tylko wiesz, że na samej tubie się nie kończy. Sama ona kosztuje jakieś 300zł (nie liczę tych, co po 30zł w marketach można dorwać :D ) do tego dochodzi jeszcze oczywiście wzmacniacz, chyba, że kupisz aktywną tubę, no to bez wzmacniacza, ale z kolei ta jest droższa. Do tego dochodzi ograniczone miejsce w bagażniku czy gdzie Ty chcesz sobie ją wmontować :D zauważ, że za te 300zł możesz sobie wymienic praktycznie wszystkie głóśniki :) jak dobrze poszukasz :P
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Maj 2008, 00:33

Zgadzam się z przedmówcą. Sama tuba nic ci nie da. Po za tym, odradzam zakup tuby. Zajmuje dużo miejsca i jest mało efektywna. Jak już to bardziej polecałbym subwoofer. Jest mniejszy i lepiej gra.

A co do początkowego pytania. Sama wymiana głośników tez nie wiele da, chyba, że wymienisz je na jakieś tanie badziewie. Chcąc montować dobre głośniki do auta, trzeba się zaopatrzyć we wzmacniacz który da rade je napędzić. Bo standardowe radio, nawet gdyby miało napisanie 4x100W, to i tak zawsze będzie miało max. 15. Więcej się po prostu nie da wycisnąć z żadnego radia. A taka moc na pewno nie napędzi porządnych głośników.
benny_87
Nowicjusz

Miejscowość: UK

14 Maj 2008, 20:54

Czytam sobie Twój wątek i tak myślę sobie, że mogę Ci coś zaproponować za małe pieniądze jest to sprzęt ekonomiczny nie jest mocożerny a potrafi zrobić w samochodzie ogromne zamieszanie.

Jest to subwoofer w obudowie bassreflex o mocy 180W RMS impedancja 4 ohm w 110 litrowej obudowie obitej kocem, z terminalem głośnikowym ze złoconymi zaciskami.Całość była robiona na zamówienie pod fiata pandę :) lecz zamawiający trochę przesadził z wymiarami i musiałby ja na tylnym siedzeniu wozić dlatego zrezygnował z niej i wziął inna. A ta jest praktycznie nie używana bo włączona była tylko do testów, idealnie wypełnia bagażnik w skodzie fabii Hatchback.

Chce za to 300zł

Jak byś był zainteresowany to daj znać wrzucę Ci fotki.
maxidig
Początkujący

Miejscowość: Toruń

14 Maj 2008, 21:24

maxidig napisał(a):Czytam sobie Twój wątek i tak myślę sobie, że mogę Ci coś zaproponować za małe pieniądze jest to sprzęt ekonomiczny nie jest mocożerny a potrafi zrobić w samochodzie ogromne zamieszanie.

Jest to subwoofer w obudowie bassreflex o mocy 180W RMS impedancja 4 ohm w 110 litrowej obudowie obitej kocem, z terminalem głośnikowym ze złoconymi zaciskami.Całość była robiona na zamówienie pod fiata pandę :) lecz zamawiający trochę przesadził z wymiarami i musiałby ja na tylnym siedzeniu wozić dlatego zrezygnował z niej i wziął inna. A ta jest praktycznie nie używana bo włączona była tylko do testów, idealnie wypełnia bagażnik w skodzie fabii Hatchback.

Chce za to 300zł

Jak byś był zainteresowany to daj znać wrzucę Ci fotki.

A Masz jakieś konkretniejsze dane tego głośnika?? Bo jak dla mnie, to ta obudowa jest za duża. Takiej wielkości obudowy stosuje się do głośników o naprawde dużej mocy, bo mniejszy się w niej gubi. No i jeszcze jakiej firmy jest ten głośnik?

I tak na marginesie. Sam subwoofer niczego nie zdziała. Potrzeba jeszcze jakiś dobry wzmacniacz, kabelki i inne głośniki.
benny_87
Nowicjusz

14 Maj 2008, 22:07

Dane głośnika są na tej stronie: alphard.pl/product/49/59

Co do obudowy z wyliczeń z parametrów głośnika wynika że skrzynia powinna być wielkości ok. 1/4 tego co jest w chwili obecnej czyli coś koło 25- 30 l powinno być lecz to jest głośnik basowy o dość niskiej skuteczności a bardzo głębokim basie.
Aby skuteczność zwiększyć zastosowałem odpowiednio większą obudowę a dzięki obudowie bassreflex efekt końcowy jest zadowalający.
Obudowa jest wygłuszona włóknami w celu zmniejszenia właściwej objętości i dzięki temu jak to nazwałeś nie "gubi" się na szybkim basie.
Przyjemnie słucha sie zarówno gatunku techno jak i dance, a do hh i r&B jest stworzona.

Co do wzmacniaczy Magnat THE ROCK 400 radził sobie z nim bardzo dobrze, głożnik ma spory zapas mocy i przy 200W RMS gra na pełnej mocy czysto i bez trzasków zgrzytów itp. rzeczy.
Testowałem go jeszcze na wzmacniaczu Alpharda miał 4 * 100W ale po podłączeniu 1 kanału czyli 100W efekt był bardzo słaby dopiero przy zmostkowaniu 2 kanałów jakość dźwięku sie poprawiła

To by było na tyle.
maxidig
Początkujący

14 Maj 2008, 22:12

No to zmienia postać rzeczy. A czego używałeś go wykładania obudowy??
A co do marki tego głośnika to nie polecam. Miałem z kilkoma do czynienia i nie są zbyt dobre. Ale, to tylko moja opinia. Nie musisz się z nią zgadzać.

Pozdro
benny_87
Nowicjusz

14 Maj 2008, 22:19

Ogólnie firma Alphard nie należy do lubianych ale to ogólnie stwierdzenie jest przyjęte przez serie CW.

Lecz firma sama w sobie ma tez zalety wicemistrzostwo w db drag 145,32 dB a zapewniam że przy takim natężeniu dźwięku w aucie wytrzymać po prostu nie można.

Co do opinii to różne są na ten temat.... ale żeby oceniać trzeba posłuchać.
maxidig
Początkujący

14 Maj 2008, 22:24

Zgadzam się z tym w zupełności.
Dla przykładu uważałem Blaupunkta za dobrą firme, ale kiedyś miałem okazje przetestować jedną z ich tub i stwierdzam, że nie opłaca się. Chociaż wzmacniacze mają dobre.
benny_87
Nowicjusz